Sękacz z piekarnika

Sękacz z piekarnika

Sękacz z piekarnika to doskonały pomysł na weekendowy deser dla tych, którzy uwielbiają smak tradycji na swoim stole. Sękacz to tarta pochodząca z Suwalszczyzny o unikalnym kształcie i intensywnym smaku, którego tajemnicę stanowią proste, naturalne składniki. Wykonanie go domowym piekarniku nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zasługuje na oklaski. Sękacz domowy z piekarnika to idealne połączenie słodkości, aromatu wanilii, kremowej tekstury i chrupiącej skórki. Ten niezapomniany deser sprawia, że każdy posiłek jest wyjątkowym doświadczeniem. Doskonała propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki i chcą zaskoczyć swoich gości.

Składniki:

  • 20 dag masła
  • ¾ szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki mączki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki rumu lub wódki
  • Forma na tort o średnicy 18cm lub 21 cm z kominem

Sękacz z piekarnika – jak zrobić?

  1. Piec rozgrzej do temperatury 200*C (ogrzewanie od góry). Formę wysmaruj bardzo dokładnie masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło, żółtka, miąższ wanilii i cukier utrzyj na pulchną masę. Mąkę krupczatkę wymieszaj z mączką ziemniaczaną.
  3. Połowę mieszanki mąki wymieszaj delikatnie z masą jajeczno-maślaną. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy jajeczno-maślanej dodaj partiami delikatnie mieszając mąkę i ubitą pianę do wyczerpania składników.
  4. Na dnie formy rozprowadź cienką warstwę ciasta (3 łyżki ciasta).
  5. Wstaw do pieca na ok. 10 minut- ciasto powinno się lekko zrumienić.
  6. Wyjmij formę z pieca, ponownie rozprowadź cienką warstwę ciasta (3 łyżki).
  7. Wstaw do pieca i pozostaw tam do zrumienienia.
  8. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta.

Sekacz domowy z piekarnika, sękacz z piekarnika

Sękacz z piekarnika – dodatkowe informacje

każda warstwa ciasta powinna być cieniutka, powinna być położona na poprzedniej, zrumienionej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sękacz domowy
Następny przepis: sękacz w tortownicy...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode