Sękacz z piekarnika
Sękacz z piekarnika to doskonały pomysł na weekendowy deser dla tych, którzy uwielbiają smak tradycji na swoim stole. Sękacz to tarta pochodząca z Suwalszczyzny o unikalnym kształcie i intensywnym smaku, którego tajemnicę stanowią proste, naturalne składniki. Wykonanie go domowym piekarniku nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zasługuje na oklaski. Sękacz domowy z piekarnika to idealne połączenie słodkości, aromatu wanilii, kremowej tekstury i chrupiącej skórki. Ten niezapomniany deser sprawia, że każdy posiłek jest wyjątkowym doświadczeniem. Doskonała propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki i chcą zaskoczyć swoich gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 dag masła
- ¾ szklanki mąki krupczatki
- ½ szklanki mączki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru pudru
- laska wanilii
- 10 dag mielonych migdałów
- 2 łyżki rumu lub wódki
- Forma na tort o średnicy 18cm lub 21 cm z kominem
Sękacz z piekarnika – jak zrobić?
- Piec rozgrzej do temperatury 200*C (ogrzewanie od góry). Formę wysmaruj bardzo dokładnie masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło, żółtka, miąższ wanilii i cukier utrzyj na pulchną masę. Mąkę krupczatkę wymieszaj z mączką ziemniaczaną.
- Połowę mieszanki mąki wymieszaj delikatnie z masą jajeczno-maślaną. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy jajeczno-maślanej dodaj partiami delikatnie mieszając mąkę i ubitą pianę do wyczerpania składników.
- Na dnie formy rozprowadź cienką warstwę ciasta (3 łyżki ciasta).
- Wstaw do pieca na ok. 10 minut- ciasto powinno się lekko zrumienić.
- Wyjmij formę z pieca, ponownie rozprowadź cienką warstwę ciasta (3 łyżki).
- Wstaw do pieca i pozostaw tam do zrumienienia.
- Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta.
Sekacz domowy z piekarnika, sękacz z piekarnika
Sękacz z piekarnika – dodatkowe informacje
każda warstwa ciasta powinna być cieniutka, powinna być położona na poprzedniej, zrumienionej.