Sękacz domowy
Składniki:
- 9 jajek
- 350 g masła
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- czekolada do dekoracji
Sękacz domowy – jak zrobić?
-
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.
-
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy jajecznej i miksować.
Ubite wcześniej białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
-
Ciasto wykładać na blaszkę wyłożoną papierem (u mnie 18×23 cm). Nakładać 3 łyżki ciasta, rozsmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na 5 minut.
Na upieczoną warstwę nałożyć kolejną. Czynność powtarzać, aż do zużycia całego ciasta. Po upieczeniu ostudzić (łącznie pieczenie trwa około godzinę)
-
Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić nad kąpielą wodną. Polać ostudzone ciasto. Można udekorować posypką.
Słowa kluczowe: jak upiec sękacza, sękacz przepis tradycyjny, sękacz ciasto przepis, sękacz jak zrobić, sękacz domowy, przepis na sękacze, sękacz przepis, sękacze przepis
Sękacz domowy – dodatkowe informacje
Ciasto piekłam na przemian: część z termoobiegiem (wtedy nie jest tak mocno przyrumienione), część z funkcją pieczenia termoobieg góra-dół (wtedy szybciej się rumieni, więc należy uważać by nie spalić ciasta)
Ciasto można także polać czekoladą własnej roboty: 3 łyżki masła, pół szklanki cukru, 2-3 łyżki kakao Wedel, łyżka śmietany 18%, pół łyżeczki glukozy.