Sękacz domowy

Sękacz domowy

Kuszący aromat i niepowtarzalny smak domowego sękacza to cechy, które doceni każdy miłośnik tradycyjnej kuchni. Ten przepis, oparty na starych praktykach, pozwoli na przygotowanie tej wyjątkowej potrawy we własnym domu. To niesamowite jak prostota poszczególnych składników, może stworzyć coś tak niepowtarzalnego. Idealny na wszystkie rodzaje okazji – od rodzinnych spotkań, po święta. Proces wypieku sękacza to prawdziwy rytuał, który przyciąga i angażuje wszystkich domowników. Nadający się do długiego przechowywania, gotowy sękacz stanowi doskonały prezent dla najbliższych. Od teraz nie musisz zastanawiać się jak upiec sękacza. Nasz przepis krok po kroku pomoże Ci opanować tę sztukę.

Składniki:

  • 9 jajek
  • 350 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • czekolada do dekoracji

Sękacz domowy – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.

  2. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy jajecznej i miksować.

    Ubite wcześniej białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

  3. Ciasto wykładać na blaszkę wyłożoną papierem (u mnie 18×23 cm). Nakładać 3 łyżki ciasta, rozsmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na 5 minut.

    Na upieczoną warstwę nałożyć kolejną. Czynność powtarzać, aż do zużycia całego ciasta. Po upieczeniu ostudzić (łącznie pieczenie trwa około godzinę)

  4. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić nad kąpielą wodną. Polać ostudzone ciasto. Można udekorować posypką.

Słowa kluczowe: jak upiec sękacza, sękacz przepis tradycyjny, sękacz ciasto przepis, sękacz jak zrobić, sękacz domowy, przepis na sękacze, sękacz przepis, sękacze przepis

Sękacz domowy – dodatkowe informacje

Ciasto piekłam na przemian: część z termoobiegiem (wtedy nie jest tak mocno przyrumienione), część z funkcją pieczenia termoobieg góra-dół (wtedy szybciej się rumieni, więc należy uważać by nie spalić ciasta)

Ciasto można także polać czekoladą własnej roboty: 3 łyżki masła, pół szklanki cukru, 2-3 łyżki kakao Wedel, łyżka śmietany 18%, pół łyżeczki glukozy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Scones- bułeczki angielskie
Następny przepis: Sękacz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode