Sękacz
Sękacz to tradycyjne i niezwykle smakowite ciasto, które powszechnie jest uznawane za jeden z kulinarnych symboli Litwy oraz Podlasia. Jego niepowtarzalny smak i wygląd przyciągają wielu miłośników słodkości. Placek sękacz charakteryzuje się specyficznym, wymagającym sporo czasu sposobem przygotowania i pieczenia, lecz efekt końcowy jest tego zdecydowanie wart. Sekacz ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczy, gdzie harmonijne połączenie subtelnej słodyczy i lekkiego smaku wędzonki tworzy niepowtarzalne doznania. Porcja tego ciasta to doskonałe uzupełnienie chwili relaksu przy dobrej kawie czy herbaty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 dekagramów masła,
- 10 dekagramów mąki pszennej,
- 10 dekagramów mąki ziemniaczanej,
- 6 jaj,
- 15 dekagramów masy marcepanowej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżka rumu,
- 1/3 szklanki cukru,
- 10 dekagramów cukru pudru,
- szczypta soli
Sękacz – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier puder.
-
-
-
4.
Smacznego:)
Sękacz – dodatkowe informacje
Zamiast masy marcepanowej można dodać mielone płatki migdałów, ale musi też ich być 15 dkg. Z ciasta można wykrawać różne kształty świąteczne np. gwiazdki. Ciasto może długo leżakować – pod warunkiem że nie ma w pobliżu łasuchów 🙂