Sękacz

Sękacz

Sękacz to tradycyjne i niezwykle smakowite ciasto, które powszechnie jest uznawane za jeden z kulinarnych symboli Litwy oraz Podlasia. Jego niepowtarzalny smak i wygląd przyciągają wielu miłośników słodkości. Placek sękacz charakteryzuje się specyficznym, wymagającym sporo czasu sposobem przygotowania i pieczenia, lecz efekt końcowy jest tego zdecydowanie wart. Sekacz ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczy, gdzie harmonijne połączenie subtelnej słodyczy i lekkiego smaku wędzonki tworzy niepowtarzalne doznania. Porcja tego ciasta to doskonałe uzupełnienie chwili relaksu przy dobrej kawie czy herbaty.

Składniki:

  • 20 dekagramów masła,
  • 10 dekagramów mąki pszennej,
  • 10 dekagramów mąki ziemniaczanej,
  • 6 jaj,
  • 15 dekagramów masy marcepanowej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka rumu,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 10 dekagramów cukru pudru,
  • szczypta soli

Sękacz – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier puder.

  2. 4.

    Smacznego:)

Sękacz – dodatkowe informacje

Zamiast masy marcepanowej można dodać mielone płatki migdałów, ale musi też ich być 15 dkg. Z ciasta można wykrawać różne kształty świąteczne np. gwiazdki. Ciasto może długo leżakować – pod warunkiem że nie ma w pobliżu łasuchów 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sękacz domowy
Następny przepis: sękacz w tortownicy...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode