Scones- bułeczki angielskie

Scones- bułeczki angielskie

Tradycyjne angielskie bułeczki scones to idealne rozwiązanie na leniwe poranki i popołudniowe herbatki. Te proste w przygotowaniu, ale niesamowicie smaczne wypieki zdobyły popularność na całym świecie. Charakteryzują się delikatnym, puszystym ciastem z lekką chrupkością na zewnątrz oraz słodko-maślanym smakiem. Mają wiele odmian i można je serwować na słodko z dżemem i śmietanką, ale także na słono z serem czy szynką. Choć są typowym elementem angielskiego Cream Tea, doskonale sprawdzą się także jako przystawka na spotkania towarzyskie, czy dodatek do zupy. Scones stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia i idealny sposób na celebrowanie małych przyjemności.

Składniki:

  • Na około 5-6 bułeczek:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • 1/4 margaryny palmowej
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mleka

Scones – bułeczki angielskie – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i masło. Wszystko posiekać. Następnie dodać rodzynki i jajko roztrzepane z mlekiem (zostawić sobie 2 łyżki na posmarowanie bułeczek). Zarobić ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5 cm.
  2. Szklanką wycinać kółka i układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Przed pieczeniem posmarować odłożonym mlekiem z jajkiem. Piec ok 15 minut w temp 220 stopni.

Scones – dodatkowe informacje

Pyszne na śniadanie z masłem i dżemem+ mleko lub same jako przekąska na wycieczkę za miasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schabowy z karkówki w mleku i cebuli
Następny przepis: Sękacz domowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode