Scones- bułeczki angielskie
Tradycyjne angielskie bułeczki scones to idealne rozwiązanie na leniwe poranki i popołudniowe herbatki. Te proste w przygotowaniu, ale niesamowicie smaczne wypieki zdobyły popularność na całym świecie. Charakteryzują się delikatnym, puszystym ciastem z lekką chrupkością na zewnątrz oraz słodko-maślanym smakiem. Mają wiele odmian i można je serwować na słodko z dżemem i śmietanką, ale także na słono z serem czy szynką. Choć są typowym elementem angielskiego Cream Tea, doskonale sprawdzą się także jako przystawka na spotkania towarzyskie, czy dodatek do zupy. Scones stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia i idealny sposób na celebrowanie małych przyjemności.
admin
Składniki:
- Na około 5-6 bułeczek:
- 1 1/2 szklanki mąki
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- garść rodzynek
- 1/4 margaryny palmowej
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki mleka
Scones – bułeczki angielskie – jak zrobić?
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i masło. Wszystko posiekać. Następnie dodać rodzynki i jajko roztrzepane z mlekiem (zostawić sobie 2 łyżki na posmarowanie bułeczek). Zarobić ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5 cm.
- Szklanką wycinać kółka i układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Przed pieczeniem posmarować odłożonym mlekiem z jajkiem. Piec ok 15 minut w temp 220 stopni.
Scones – dodatkowe informacje
Pyszne na śniadanie z masłem i dżemem+ mleko lub same jako przekąska na wycieczkę za miasto.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schabowy z karkówki w mleku i cebuli
Następny przepis: Sękacz domowy