Schab z zalewy gotowany
Zapewne słowem „święta” kojarzy Ci się ten wyjątkowy przepis. Schab gotowany w zalewie to klasyka polskiej kuchni, idealny na rodzinne spotkania i nie tylko. To bardzo smaczne i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Genialnie prosty przepis na aromatyczny i pyszny schab. Zalewa, w której gotujemy schab, nadaje mu wyjątkowego smaku, a mięso staje się niezwykle soczyste i aromatyczne. Ta soczysta i pełna smaków potrawa z pewnością podbije serca wielu smakoszy. Oto propozycja przyrządzenia schabu w nieco innym wydaniu, które z pewnością będzie cieszyć się popularnością na twoim stole.
admin
Składniki:
- 1,3 kg schabu (tyle u mnie, może być około 1,5 kg)
- Zalewa:
- 1,5 l wody
- 2,5 duże łyżki soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej czubricy
- 2 łyżki majeranku
- ½ łyżeczki rozmarynu suszonego
- 1 duży listek laurowy
- 3 duże ząbki czosnku
Schab gotowany w zalewie – jak zrobić?
- Wykonanie: schab oczyścić z nadmiaru tłuszczu, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
-
Składniki zalewy zagotować, odstawić do ostygnięcia. Schab przełożyć do garnka, zalać wystudzoną zalewą, odstawić na 24 godziny w zalewie do lodówki.
Potem schab w zalewie zagotować i gotować przez 10-15 minut (zależnie od grubości schabu) pod przykryciem na małym ogniu, odstawić do wystudzenia w zalewie.
Czynność powtórzyć przez 2 następne dni. Następnie wyjąć wystudzone mięso, osączyć, można posypać majerankiem.
Schab z zalewy gotowany – dodatkowe informacje
1. Mięso schabu gotowanego w zalewie można po wyjęciu przykryć deseczką i obciążyć, aby było równe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab z serem pleśniowym i gruszką
Następny przepis: Schab z ziemniakami z piekarnika