Schab faszerowany pieczarkami
Różnorodność polskiej kuchni jest niekwestionowana. Jedną z jej smaczniejszych stron jest możliwość eksperymentowania z daniami mięsnymi. Kompozycja smaków, jaką proponuje schab pieczony faszerowany pieczarkami, jest doskonałym przykładem tej kreatywności. Nadziewany świeżymi pieczarkami i serem, schab tworzy niezapomniane doznania smakowe. Różnorodność dodatków można dowolnie modyfikować, dzięki czemu przepis na ten wyśmienity schab faszerowany pieczarkami i serem jest niezwykle uniwersalny. Idealny na niedzielny obiad, specjalne okazje, a także jako element codziennego menu. Czy jest coś lepszego niż kuszący aromat pieczonego schabu prosto z rękawa? Bez wątpienia to danie zaspokoi apetyt każdego smakosza.
admin
Składniki:
- 1,70kg schabu
- 8 ząbków czosnku
- 2 średniej wielkości cebule
- 100g sera żółtego
- 3 łyżki posiekanej pietruszki (ja dodałam mrożoną)
- 10 sztuk średniej wielkości pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżki suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej do posmarowania blaszki
- Schab faszerowany pieczarkami – jak zrobić?
- Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, osuszamy i przecinamy nożem wzdłuż (nie do końca tak, aby powstał duży płat – kształt otwartej książki). Schab nacieramy solą, majerankiem i pokrojonym drobno czosnkiem (połową). Mięso wkadamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię tak, aby odparowały z wody, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, masło i delikatnie podsmażamy. Do przestudzonych pieczarek dodajemy pokojony drobno pozostały czosnek, posiekaną pietruszkę i starty na tarce ser żółty. Farsz doprawiamy pieprzem i solą.
- Przygotowane pieczarki przekładamy na płat schabu. Całość zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami.
- Roladę smarujemy olejem i potrzepujemy majerankiem. Wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią foremki, wlewamy 1/2 szkl. wody, przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego, do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy przez około 1,5 godz. 20 min. przed zakończeniem pieczenia odkrywamy mięso tak, aby się ładnie zarumieniło.
- Po upieczeniu wyciągamy wykałaczki i kroimy roladę w plastry. Powstały wywar możemy zagęścić (mąką, ziemniakami) i tak przygotowanym sosem polewamy pokrojoną w plastry roladę.
xxxx – dodatkowe informacje
Schab faszerowany pieczarkami wyśmienicie smakuje podany na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami i zestawem surówek lub na zimno z pieczywem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab duszony w mleku
Następny przepis: Schab duszony z cebulą i papryką