Salceson z golonek wieprzowych

Salceson z golonek wieprzowych

Zapraszamy do odkrycia tradycyjnej kuchni polskiej z naszym przepisem na salceson domowy z golonki. To danie, mające swoje korzenie na wsi, jest symbolem prostej, ale pełnej smaku kuchni. Jego głównym składnikiem jest golonka wieprzowa, która dzięki długiemu gotowaniu staje się niezwykle aromatyczna, a dodatki przypraw i warzyw wzmacniają ten efekt. Salceson jest świetnym dodatkiem do kanapek, a także może stanowić samodzielne danie. To sprawdzone, domowe danie – dowód na to, że prostota często idzie w parze z doskonałością smaku. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!

Składniki:

  • Golonka tylna – 1 duża sztuka, waga 1,6 kg
  • Golenie przednie – 2 sztuki, waga 1 kg
  • Pieprz czarny – 1 łyżeczka
  • Kolendra gnieciona – 1 łyżeczka
  • Kminek mielony – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
  • Majeranek – 2 łyżki
  • Ziele angielskie mielone – pół łyżeczki
  • Liść laurowy mielony – pół łyżeczki
  • Czosnek granulowany – pół łyżeczki
  • Szklanka wywaru z gotowania
  • Sól do smaku

Salceson z golonek wieprzowych – jak zrobić?

  1. Wymyte, oczyszczone golenie i kość od golonki gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Golonkę bez kości peklujemy na mokro 24 godziny w solance 1 litr wody + 56 gram peklosoli. Po procesie peklowania mięso płuczemy z solanki i gotujemy razem z już gotowanymi wcześniej goleniami do miękkości mięsa. Studzimy i obieramy, skórkę z golonki i z goleni, rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych), a mięso chude kroimy w duże kawałki. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, wszystkie suche przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy osłonkę o śr.100 -120 mm. poliamidową. Parzymy 1 godzinę w temp. 75 st.C. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Salceson z golonek wieprzowych – dodatkowe informacje

UWAGA!!! Podczas gotowania goleni i peklowanych mięs nie używamy przypraw suchych, przyprawy i sól dodajemy do farszu. Solimy do smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Salceson włoski wg mojej mamy
Następny przepis: Salceson z dzika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode