Salceson z golonek wieprzowych
Zapraszamy do odkrycia tradycyjnej kuchni polskiej z naszym przepisem na salceson domowy z golonki. To danie, mające swoje korzenie na wsi, jest symbolem prostej, ale pełnej smaku kuchni. Jego głównym składnikiem jest golonka wieprzowa, która dzięki długiemu gotowaniu staje się niezwykle aromatyczna, a dodatki przypraw i warzyw wzmacniają ten efekt. Salceson jest świetnym dodatkiem do kanapek, a także może stanowić samodzielne danie. To sprawdzone, domowe danie – dowód na to, że prostota często idzie w parze z doskonałością smaku. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- Golonka tylna – 1 duża sztuka, waga 1,6 kg
- Golenie przednie – 2 sztuki, waga 1 kg
- Pieprz czarny – 1 łyżeczka
- Kolendra gnieciona – 1 łyżeczka
- Kminek mielony – 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
- Majeranek – 2 łyżki
- Ziele angielskie mielone – pół łyżeczki
- Liść laurowy mielony – pół łyżeczki
- Czosnek granulowany – pół łyżeczki
- Szklanka wywaru z gotowania
- Sól do smaku
Salceson z golonek wieprzowych – jak zrobić?
- Wymyte, oczyszczone golenie i kość od golonki gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Golonkę bez kości peklujemy na mokro 24 godziny w solance 1 litr wody + 56 gram peklosoli. Po procesie peklowania mięso płuczemy z solanki i gotujemy razem z już gotowanymi wcześniej goleniami do miękkości mięsa. Studzimy i obieramy, skórkę z golonki i z goleni, rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych), a mięso chude kroimy w duże kawałki. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, wszystkie suche przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy osłonkę o śr.100 -120 mm. poliamidową. Parzymy 1 godzinę w temp. 75 st.C. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Salceson z golonek wieprzowych – dodatkowe informacje
UWAGA!!! Podczas gotowania goleni i peklowanych mięs nie używamy przypraw suchych, przyprawy i sól dodajemy do farszu. Solimy do smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Salceson włoski wg mojej mamy
Następny przepis: Salceson z dzika