Salceson z dzika
Salceson z dzika to tradycyjne danie kuchni myśliwskiej, które warto przygotować zwłaszcza dla miłośników dziczyzny. To oryginalny sposób na wykorzystanie nie tylko mięsa, lecz także innych części dzika. Salceson o aromatycznym, niepowtarzalnym smaku jest idealnym elementem wszelkiego rodzaju zakąsek czy przekąsek, a także doskonałym dodatkiem do piwnego menu. Choć samo przyrządzanie tego specjału może wymagać nieco więcej pracy i cierpliwości, z pewnością wynagrodzi to niezwykłe doznanie smakowe. Właściwości smakowe salcesonu doskonale podkreślają dodatki, takie jak cebula, czosnek czy liść laurowy. Zapraszamy do zapoznania się w jaki sposób przygotować salceson z dzika.
admin
Składniki:
- mięso z dzika (ozór, policzki)
- serce dzika
- nerki dzika
- 2 przednie golonki z dzika
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- główka czosnku polskiego
- ziele angielskie 5-7 kulek
- liść laurowy 5-7 sztuk
- szczypta szafranu
- 1 kwiat macis
- osłonka na salceson w kształcie żołądka
Salceson z dzika – jak zrobić?
Salceson z dzika – dodatkowe informacje
Polecam użyć osłonki w kształcie żołądka ponieważ ma neutralny zapach, łatwo daje się napełniać i zawiązać oraz mamy pewność, że nie pęknie podczas obróbki termicznej.
W ten sposób można przyrządzić salceson z dzika.