Salceson z dzika

Salceson z dzika

Salceson z dzika to tradycyjne danie kuchni myśliwskiej, które warto przygotować zwłaszcza dla miłośników dziczyzny. To oryginalny sposób na wykorzystanie nie tylko mięsa, lecz także innych części dzika. Salceson o aromatycznym, niepowtarzalnym smaku jest idealnym elementem wszelkiego rodzaju zakąsek czy przekąsek, a także doskonałym dodatkiem do piwnego menu. Choć samo przyrządzanie tego specjału może wymagać nieco więcej pracy i cierpliwości, z pewnością wynagrodzi to niezwykłe doznanie smakowe. Właściwości smakowe salcesonu doskonale podkreślają dodatki, takie jak cebula, czosnek czy liść laurowy. Zapraszamy do zapoznania się w jaki sposób przygotować salceson z dzika.

Składniki:

  • mięso z dzika (ozór, policzki)
  • serce dzika
  • nerki dzika
  • 2 przednie golonki z dzika
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • główka czosnku polskiego
  • ziele angielskie 5-7 kulek
  • liść laurowy 5-7 sztuk
  • szczypta szafranu
  • 1 kwiat macis
  • osłonka na salceson w kształcie żołądka

Salceson z dzika – jak zrobić?

Salceson z dzika – dodatkowe informacje

Polecam użyć osłonki w kształcie żołądka ponieważ ma neutralny zapach, łatwo daje się napełniać i zawiązać oraz mamy pewność, że nie pęknie podczas obróbki termicznej.

W ten sposób można przyrządzić salceson z dzika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Salceson z golonek wieprzowych
Następny przepis: Sało

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode