Sałatka z zupek chińskich (z kurczakiem i kapustą pekińską)
Sałatka z zupki chińskiej to idealnie lekka i orientalna propozycja na szybki posiłek. Jej głównym składnikiem jest makaron z zupki chińskiej, który łączy w sobie smaki z dalekiego wschodu. Sałatka z makaronem z zupki chińskiej i kapusty pekińskiej to oryginalna i pełna aromatów mieszanka, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kapusta pekińska, z jej delikatnym smakiem, doskonale komponuje się z pikantnym kurczakiem, tworząc kuszącą kompozycję. Ta niebanalna sałatka z zupki chińskich będzie nie tylko smakowitym daniem, ale również świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu.
admin
Składniki:
- 800g kurczaka (plus olej, słodka papryka w proszku, sól) (*)
- 2 paczki chińskich zup (z przyprawami) (**)
- 1 duża kapusta pekińska
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- Dodatkowo:
- majonez
- sól, pieprz
Sałatka z zupek chińskich (z kurczakiem i kapustą pekińską) – jak zrobić?
-
Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). -
Zupki chińskie pokruszyć, kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę/groszek – odcedzić z zalewy. -
Warzywa połączyć z mięsem. Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. -
Sałatkę schłodzić w lodówce. (Makaron wchłonie majonez i pod jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się go żałować. Przed spożyciem, jeśli sałatka okaże się zbyt „sucha” – należy dodać więcej majonezu.)
Porady – dodatkowe informacje
(*) Można użyć kurczaka pieczonego lub takiego z rosołu.
(**) Najlepiej użyć zupek o smaku krabowym, krewetkowym lub rosołu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z zupek chińskich curry
Następny przepis: SAŁATKA ZE SMAŻONYMI PIECZARKAMI