Sałatka z pomarańczą i serem feta
Sałatka z pomarańczą i serem feta to lekkość, świeżość i egzotyka zamknięte w jednym daniu. Ta niebanalna, kusząca swoimi barwami i smakami kompozycja, dopełniona jest charakterystyczną, łagodną nutą sera feta, który doskonale kontrastuje z soczystą słodyczą pomarańczy. Idealna na lekki lunch, kolację lub jako dodatek do grilla. Zachwyci naszych gości podczas rodzinnych uroczystości, spotkań ze znajomymi, ale sprawdzi się także w codziennym menu. Jej prostota i szybkość wykonania umilą nam każdą chwilę spędzoną w kuchni. To doskonały pomysł dla wszystkich miłośników zdrowego stylu życia i orzeźwiającego smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- pół główki sałaty masłowej
- pół główki sałaty lodowej
- 2 pomarańcze
- 2 kiwi
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść żurawiny
- pół opakowania sera feta
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy sałatkowej
- sok z 1/2 cytryny
- zioła prowansalskie
- szczypta papryki chili
- szczypta pieprzu
Sałatka z pomarańczą i serem feta – jak zrobić?
- Do miski porwać sałatę. Pomarańczę i kiwi obrać, pokroić na kawałki, pomidorki przekroić na pół i wraz z żurawiną dodać do sałaty. Przyprawić pieprzem, papryką i ziołami. Z soku z cytryny, musztardy, oliwy i miodu zrobić sos, polać nim sałatkę. Lekko wymieszać. Na wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem feta.
Sałatka z pomarańczą i serem feta – dodatkowe informacje
Zamiast 2 pomarańczy, można użyć grejpfruta, albo obu owoców. Pamiętaj, aby pozbawić ich błon. Nie dodawaj soli, gdyż dla mnie wystarczająco słony jest ser feta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z polędwiczką
Następny przepis: Sałatka z pomidorów i cebulki do słoików