Sałatka z pieczonych warzyw
Sałatka z pieczonych warzyw to świeża, kolorowa propozycja dla osób ceniących zdrową i pełną smaku dietę. Lekko opieczone warzywa nadają potrawie wyrazistego, intensywnego smaku, który idealnie komponuje się z orzeźwiającą sałatą. Wybór warzyw można dostosować do własnych preferencji, dzięki czemu danie to można serwować przez cały rok – wykorzystując produkty sezonowe. Sałatka z pieczonych warzyw to wspaniały dodatek do grilla, ale sprawdzi się również jako samodzielna, lekka kolacja. Prosty przepis, wyraziste smaki i mnóstwo cennych dla zdrowia składników, to cechy, które z pewnością zachwycą wszystkich miłośników kuchni roślinnej.
admin
Składniki:
- jeden batat
- papryka czerwona
- średnia cukinia
- garść pomidorów koktajlowych
- rukola
- garść grubo pokrojonej sałaty lodowej
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pieprz
- garść pestek dyni, słonecznika lub orzechów
Sałatka z pieczonych warzyw – jak zrobić?
- Batata obieramy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Z papryki wykrawamy środek, usuwamy pestki i białe błonki. Kroimy w większe kawałki. Cukinię kroimy podobnie jak batata – w plastry o grubości ok. 1 cm. Czosnek obieramy i ząbki przekrawamy na połówki. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania i skrapiamy solidnie oliwą – około 3-4 łyżki. Oprószamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek obtoczył się w oliwie i przyprawach. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na około 30-40 minut. Podczas pieczenia co jakiś czas mieszamy warzywa. Wyłączamy piekarnik kiedy papryka jest lekko przypieczona na brzegach i bataty są miękkie.
- Pestki/orzechy prażymy na suchej patelni. Do miski wkładamy sałatę i dwie garście rukoli. Wykładamy na nie upieczone warzywa, pomidorki oraz pestki i delikatnie mieszamy wszystko, aby sałata pokryła się oliwą. Jemy od razu.
Słowa kluczowe: sałatka z pieczonych warzyw
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy sałatkę zabrać ze sobą do pracy/szkoły, to lepiej warzywa lekko przestudzić przed połączeniem z sałatą, a najlepiej jeśli zabierzemy sałatę i warzywa z pestkami w osobnym pojemniczkach i wymieszamy tuż przed jedzeniem. Wtedy sałata i rukola nie zwiędną i zachowają chrupkość.
Link do przepisu: sałatka z pieczonych warzyw
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sałatka z pieczarkami, jajami i żółtym serem
Następny przepis: Sałatka z pieczarkami, groszkiem, jajkami