Sałatka owocowa z bitą śmietaną

Sałatka owocowa z bitą śmietaną

Sałatka owocowa z bitą śmietaną to przepis idealny na letnie popołudnia. Ta prosta i szybka do wykonania potrawa doskonale sprawdzi się, zarówno jako lekki deser po obiedzie, jak i orzeźwiająca przekąska podczas upalnych dni. W połączeniu z delikatną, słodką bitą śmietaną, soczyste owoce zyskują zupełnie nowy wymiar smaku. Biorąc pod uwagę swoją różnorodność, sałatka owocowa z bitą śmietaną daje nieograniczone możliwości kreatywnego tworzenia dań na podstawie ulubionych sezonowych owoców. To pyszne, barwne danie doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy przyjęciach dla przyjaciół.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 4 banany
  • 500 g moreli
  • kiść zielonych bezpestkowych winogron
  • garść borówki amerykańskiej
  • 3 szklanki śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru

Sałatka owocowa z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. W szklanym naczyniu ułożyć przebrane i umyte truskawki, winogrona, morele bez pestek i pokrojone w plastry banany. Owoce ułożyć w czterech warstwach, w dowolnej kolejności i ilości.
  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, ale niezbyt sztywno, tak aby weszła między owoce do środka.
  3. Polać owoce ilością 3/4 tej śmietany.
  4. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć łyżką na wierzch.
  5. Posypać borówką amerykańską.

Słowa kluczowe: sałatka owocowa z bitą śmietaną.

Sałatka owocowa z bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Do tej sałatki można użyć każdych owoców sezonowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka owocowa
Następny przepis: Sałatka owocowa z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode