Sałatka owocowa z bitą śmietaną
Sałatka owocowa z bitą śmietaną to przepis idealny na letnie popołudnia. Ta prosta i szybka do wykonania potrawa doskonale sprawdzi się, zarówno jako lekki deser po obiedzie, jak i orzeźwiająca przekąska podczas upalnych dni. W połączeniu z delikatną, słodką bitą śmietaną, soczyste owoce zyskują zupełnie nowy wymiar smaku. Biorąc pod uwagę swoją różnorodność, sałatka owocowa z bitą śmietaną daje nieograniczone możliwości kreatywnego tworzenia dań na podstawie ulubionych sezonowych owoców. To pyszne, barwne danie doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy przyjęciach dla przyjaciół.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g truskawek
- 4 banany
- 500 g moreli
- kiść zielonych bezpestkowych winogron
- garść borówki amerykańskiej
- 3 szklanki śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
Sałatka owocowa z bitą śmietaną – jak zrobić?
- W szklanym naczyniu ułożyć przebrane i umyte truskawki, winogrona, morele bez pestek i pokrojone w plastry banany. Owoce ułożyć w czterech warstwach, w dowolnej kolejności i ilości.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem, ale niezbyt sztywno, tak aby weszła między owoce do środka.
- Polać owoce ilością 3/4 tej śmietany.
- Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć łyżką na wierzch.
- Posypać borówką amerykańską.
Słowa kluczowe: sałatka owocowa z bitą śmietaną.
Sałatka owocowa z bitą śmietaną – dodatkowe informacje
Do tej sałatki można użyć każdych owoców sezonowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka owocowa
Następny przepis: Sałatka owocowa z kurczakiem