Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej tradycyjnych dań, które znajdziemy na każdym polskim stole podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Ten przepis to klasyka, zaprojektowany tak, aby można było go szybko i łatwo przygotować. Cudownie kolorowa sałatka jarzynowa, pełna soczystych warzyw i pełna smaku, znakomicie komponuje się z wieloma różnymi daniami. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę i tradycyjność w kuchni. Doskonała kompozycja składników sprawia, że sałatka jest nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Przygotuj się na kulinarną podróż w czasie przy pomocy naszego przepisu na sałatkę jarzynową!

Składniki:

  • – 5 jajek
  • – 7 marchewek średniej wielkości
  • – 2 korzenie pietruszki średniej wielkości
  • – ½ korzenia selera (średniego)
  • – 2-3 ziemniaki
  • – 2 jabłka
  • – 6-7 ogórków kiszonych
  • – 1 mały por
  • – kukurydza konserwowa w puszce
  • – groszek konserwowy w puszce
  • – majonez
  • – ostra musztarda

Sałatka jarzynowa – jak zrobić?

  1. Marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera oraz ziemniaki ugotować na pół miękko. Ostudzić i obrać cienko ze skórek. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Warzywa i jajka pokroić w drobną kostkę.
  2. Dodać pokrojone drobno jabłko, ogórki kiszone i pora.
  3. Dodać odcedzony groszek konserwowy i kukurydzę.
  4. Dodać 2 łyżeczki ostrej musztardy i 3-4 łyżki majonezu.
  5. Wymieszać.

Porady – Sałatka jarzynowa – dodatkowe informacje

Ilość musztardy i majonezu – wedle uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka jajeczna z tuńczykiem
Następny przepis: Sałatka jarzynowa Magdy Gessler

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode