Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej tradycyjnych dań, które znajdziemy na każdym polskim stole podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Ten przepis to klasyka, zaprojektowany tak, aby można było go szybko i łatwo przygotować. Cudownie kolorowa sałatka jarzynowa, pełna soczystych warzyw i pełna smaku, znakomicie komponuje się z wieloma różnymi daniami. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę i tradycyjność w kuchni. Doskonała kompozycja składników sprawia, że sałatka jest nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Przygotuj się na kulinarną podróż w czasie przy pomocy naszego przepisu na sałatkę jarzynową!
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 5 jajek
- – 7 marchewek średniej wielkości
- – 2 korzenie pietruszki średniej wielkości
- – ½ korzenia selera (średniego)
- – 2-3 ziemniaki
- – 2 jabłka
- – 6-7 ogórków kiszonych
- – 1 mały por
- – kukurydza konserwowa w puszce
- – groszek konserwowy w puszce
- – majonez
- – ostra musztarda
Sałatka jarzynowa – jak zrobić?
- Marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera oraz ziemniaki ugotować na pół miękko. Ostudzić i obrać cienko ze skórek. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Warzywa i jajka pokroić w drobną kostkę.
- Dodać pokrojone drobno jabłko, ogórki kiszone i pora.
- Dodać odcedzony groszek konserwowy i kukurydzę.
- Dodać 2 łyżeczki ostrej musztardy i 3-4 łyżki majonezu.
- Wymieszać.
Porady – Sałatka jarzynowa – dodatkowe informacje
Ilość musztardy i majonezu – wedle uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka jajeczna z tuńczykiem
Następny przepis: Sałatka jarzynowa Magdy Gessler