Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka to smaczny i zdrowy sposób na odżywianie, który przeniesie Cię o krok bliżej słonecznej Grecji. Jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białko z sera feta, błonnik z warzyw i zdrowe tłuszcze z oliwy z oliwek. Sos, na który składa się oliwa, sok z cytryny, czosnek, słodka papryka i oregano, dodaje niepowtarzalnego, korzennego smaku. Ten przepis na sałatkę grecką, jest niezwykle łatwy do przygotowania i z pewnością zaimponuje zarówno Twoim gościom, jak i domownikom. Odkryj smaki Grecji bez wychodzenia z domu poprzez przygotowanie tej pysznej sałatki!

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 3 małe pomidory
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • Ser typu feta
  • Sos:
  • 1,2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • zioła prowansalskie
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

Sałatka grecka – jak zrobić?

  1. Miks sałat przekładamy do miski, myte pomidory kroimy w ósemki, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry. Ser fetę kroimy w kostkę maczając nóż w zimnej wodzie, ułatwi to krojenie sera. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, sok z cytryny, miód, miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy zioła prowansalskie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki sałatki łączymy ze sobą prócz sera, dodajemy go na końcu. Dodajemy sos, dokładnie mieszamy, dodajemy ser. Wstawiamy do lodówki na pół godziny żeby składniki połączyły się z sosem.

Salatka grecka – dodatkowe informacje

Sałatkę grecką najlepiej doprawić sosem pół godziny przed podaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka Fitness
Następny przepis: Sałatka grillowa z sałatą, ogórkiem i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode