Sałatka grecka
Sałatka grecka to smaczny i zdrowy sposób na odżywianie, który przeniesie Cię o krok bliżej słonecznej Grecji. Jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białko z sera feta, błonnik z warzyw i zdrowe tłuszcze z oliwy z oliwek. Sos, na który składa się oliwa, sok z cytryny, czosnek, słodka papryka i oregano, dodaje niepowtarzalnego, korzennego smaku. Ten przepis na sałatkę grecką, jest niezwykle łatwy do przygotowania i z pewnością zaimponuje zarówno Twoim gościom, jak i domownikom. Odkryj smaki Grecji bez wychodzenia z domu poprzez przygotowanie tej pysznej sałatki!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 3 małe pomidory
- 3-4 ogórki gruntowe
- Ser typu feta
- Sos:
- 1,2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- sok z połowy cytryny
- zioła prowansalskie
- 1-2 łyżki miodu
- sól, pieprz
Sałatka grecka – jak zrobić?
- Miks sałat przekładamy do miski, myte pomidory kroimy w ósemki, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry. Ser fetę kroimy w kostkę maczając nóż w zimnej wodzie, ułatwi to krojenie sera. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, sok z cytryny, miód, miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy zioła prowansalskie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki sałatki łączymy ze sobą prócz sera, dodajemy go na końcu. Dodajemy sos, dokładnie mieszamy, dodajemy ser. Wstawiamy do lodówki na pół godziny żeby składniki połączyły się z sosem.
Salatka grecka – dodatkowe informacje
Sałatkę grecką najlepiej doprawić sosem pół godziny przed podaniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka Fitness
Następny przepis: Sałatka grillowa z sałatą, ogórkiem i pomidorami