Sałata z dressingiem cytrynowym
Ten przepis na sałatkę z dressingiem cytrynowym to prawdziwa ucieszka dla miłośników lekkich i świeżych dań. Prosty w przygotowaniu sos cytrynowy dodaje sałatce unikalnej charakterystyki, a zastosowanie najprostszych składników sprawia, że jest to dań niezwykle uniwersalne. Zarówno doskonałe do letnich obiadów na tarasie, jak i na zimowe kolacje przed telewizorem. Idealnie sprawdzi się też jako zdrowa przekąska do pracy czy szkoły. Dressing cytrynowy, dzięki swojej kwasowości, świetnie podkreśla smak użytych warzyw, jednocześnie dodając całości lekkości i orzeźwienia. Bez względu na okazję, sałatka z dressingiem cytrynowym z pewnością zaspokoi zarówno wyrafinowane podniebienia, jak i amatorów prostych smaków.
admin
Składniki:
- Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej
- Dressing cytrynowy:
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- duża szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sałata z dressingiem cytrynowym – jak zrobić?
- Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na dużym talerzu. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do niewielkiego słoiczka przełożyć wszystkie składniki dressingu. Zamknąć słoik i potrząsać do uzyskania jednolitego sosu. Polać liście sałaty dressingiem.
Sałata z dressingiem cytrynowym – dodatkowe informacje
Moim zdaniem w sałatach najważniejszym składnikiem jest sos cytrynowy do sałatki. To on decyduje o smaku i zachęca do jedzenia sałaty. Dzięki niemu bez przymusu jadamy te zdrowe listki. Przygotuj dressing cytrynowy w słoiczku, użyj tylko trochę, a resztę możesz przechować w lodówce i użyć do następnej sałaty.