Sałata z dressingiem cytrynowym

Sałata z dressingiem cytrynowym

Ten przepis na sałatkę z dressingiem cytrynowym to prawdziwa ucieszka dla miłośników lekkich i świeżych dań. Prosty w przygotowaniu sos cytrynowy dodaje sałatce unikalnej charakterystyki, a zastosowanie najprostszych składników sprawia, że jest to dań niezwykle uniwersalne. Zarówno doskonałe do letnich obiadów na tarasie, jak i na zimowe kolacje przed telewizorem. Idealnie sprawdzi się też jako zdrowa przekąska do pracy czy szkoły. Dressing cytrynowy, dzięki swojej kwasowości, świetnie podkreśla smak użytych warzyw, jednocześnie dodając całości lekkości i orzeźwienia. Bez względu na okazję, sałatka z dressingiem cytrynowym z pewnością zaspokoi zarówno wyrafinowane podniebienia, jak i amatorów prostych smaków.

Składniki:

  • Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej
  • Dressing cytrynowy:
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • duża szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sałata z dressingiem cytrynowym – jak zrobić?

  1. Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na dużym talerzu. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do niewielkiego słoiczka przełożyć wszystkie składniki dressingu. Zamknąć słoik i potrząsać do uzyskania jednolitego sosu. Polać liście sałaty dressingiem.

Sałata z dressingiem cytrynowym – dodatkowe informacje

Moim zdaniem w sałatach najważniejszym składnikiem jest sos cytrynowy do sałatki. To on decyduje o smaku i zachęca do jedzenia sałaty. Dzięki niemu bez przymusu jadamy te zdrowe listki. Przygotuj dressing cytrynowy w słoiczku, użyj tylko trochę, a resztę możesz przechować w lodówce i użyć do następnej sałaty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałata z bazyliowym pesto
Następny przepis: sałata z fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode