Sałata parzona
Sałata parzona to niezwykle proste danie, które nadaje się na każdą okazję. Będzie doskonałą bazą dla wielu kompozycji kulinarnych, w zależności od dodatkowych składników. Jego smak zachwyci i zaskoczy niejednego miłośnika kuchni. Idealnie komponuje się zarówno z delikatnymi dodatkami, jak i ostrymi sosami. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej surówki czy sałatki. Sałata parzona to sposób na odrobinę oryginalności w codziennym menu, a jeśli szukasz inspiracji jak ją podać, mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych propozycji. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 główka sałaty masłowej
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- ok.1,5 l wody
Sałata parzona – jak zrobić?
- Koperek i szczypiorek posiekaj. Sałatę porwij na kawałki (oczywiście warzywa powinny być wcześniej umyte). Wodę zagotuj, po czym zmniejsz ogień. W garnuszku połącz ze sobą mąkę wraz z mlekiem. Wlej do osolonej wody. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną sałatę, koperek oraz szczypior. Gotuj przez ok. 10 minut.
- Smalec rozpuść na patelni i dodaj do gotującej się zupy. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałata parzona – dodatkowe informacje
Sałatę parzoną można podawać na ciepło i na zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałata lodowa z łososiem
Następny przepis: Sałata słodko-kwaśna