Sałata parzona

Sałata parzona

Sałata parzona to niezwykle proste danie, które nadaje się na każdą okazję. Będzie doskonałą bazą dla wielu kompozycji kulinarnych, w zależności od dodatkowych składników. Jego smak zachwyci i zaskoczy niejednego miłośnika kuchni. Idealnie komponuje się zarówno z delikatnymi dodatkami, jak i ostrymi sosami. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej surówki czy sałatki. Sałata parzona to sposób na odrobinę oryginalności w codziennym menu, a jeśli szukasz inspiracji jak ją podać, mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych propozycji. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • ok.1,5 l wody

Sałata parzona – jak zrobić?

  1. Koperek i szczypiorek posiekaj. Sałatę porwij na kawałki (oczywiście warzywa powinny być wcześniej umyte). Wodę zagotuj, po czym zmniejsz ogień. W garnuszku połącz ze sobą mąkę wraz z mlekiem. Wlej do osolonej wody. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną sałatę, koperek oraz szczypior. Gotuj przez ok. 10 minut.
  2. Smalec rozpuść na patelni i dodaj do gotującej się zupy. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałata parzona – dodatkowe informacje

Sałatę parzoną można podawać na ciepło i na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałata lodowa z łososiem
Następny przepis: Sałata słodko-kwaśna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode