Sakiewki z mięsem mielonym
Przedstawiamy przepis na pyszne sakiewki z mięsem mielonym – danie, które z pewnością podbije serca osób kochających kulinarną wykwintność w domowym wydaniu. To danie stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych „mielonych” i wprowadzi trochę odmiany na nasze stoły. Kształt i forma sprytnie maskuje zawartość, która po rozkrojeniu się otwiera, ukazując bogactwo smaków. Mielone mięso, przyprawione zgodnie z tym przepisem, daje wyjątkowo smakowity efekt. To danie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na wykwintny wieczór. Sakiewki z mięsem mielonym – danie, które zdobi każdą, nawet najbardziej wymagającą, tablicę. Dla kogo jest ten przepis? Dla wszystkich fanów mięsnych wariacji!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 łyżki oleju
- jajko
- szczypta soli
- ok 1 szkl gorącej wody
- Farsz:
- 90 dag mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 ugotowane marchewki
- sól, pieprz, majeranek
- 2 łyżki oleju
Sakiewki z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Mięso wraz z posiekanym czosnkiem przesmażyć, doprawić do smaku. Ostudzić. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wymieszać.
- Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać duże koła. Łyżką nakładać farsz i zlepiać brzegi tak aby powstały sakiewki. Sakiewki gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju przez kilka minut.
Sakiewki z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Można podawać polane przesmażoną cebulką lub z czerwonym barszczem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sakiewki z łososiem
Następny przepis: SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ