Sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki z ciasta francuskiego

Przygotujmy coś nietypowego, a zarazem wykwintnego. Sakiewki z ciasta francuskiego z jabłkami to pyszny deser, który zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale i niepowtarzalnym smakiem. Jest to propozycja jest nie tylko dla wielbicieli francuskiej kuchni, ale także dla wszystkich miłośników słodkości. Ciasto francuskie po upieczeniu staje się chrupiące i pyszne, a połączenie z delikatnymi jabłkami tworzy idealną harmonię smaków. Zdecydowanie warto spróbować tego przepisu i cieszyć się wyjątkowym deserem, którym można zaskoczyć swoich gości. Sakiewki z ciasta francuskiego mogą być doskonałym zakończeniem eleganckiego kolacji.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kiełbaska
  • kilka ogórków konserwowych
  • starty ser
  • keczup
  • 1 jajko
  • tymianek

Sakiewki z ciasta francuskiego – jak zrobić?

  1. Kiełbaskę kroimy na plasterki części. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto francuskie rozwijamy z papieru i dzielimy na kwadraty o boku 7-8 cm. Każdy kwadrat ciasta kładziemy w foremce do muffinek.
  2. Na każdy płat ciasta kładziemy kilka plasterków kiełbaski, około 3-4, następnie kładziemy kawałek ogórka, robimy kleks keczupu, posypujemy serem i ewentualnie posypujemy szczyptą tymianku. Rogi ciasta składamy do środka i tworzymy sakiewkę. Wystającą część ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210°C. Pieczemy ok.10-15 minut lub do zarumienienia.

Sakiewki z ciasta francuskiego z jabłkami

Sakiewki z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy takiej formy równie dobrze możemy zrobić sakiewki na płaskiej blaszce sklejając rogi.

Do wnętrza możemy również włożyć plasterek ogórka kiszonego, czerwoną cebulę, kawałek czerwonej papryki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sajgonki z pikantnym sosem
Następny przepis: Sakiewki z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode