Sajgonki wegetariańskie

Sajgonki wegetariańskie

Zapraszam do wypróbowania przepisu na wegetariańskie sajgonki! To azjatycka przekąska, która z pewnością ożywi twoje menu. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezę lub lekki lunch. Wegetariańskie sajgonki to połączenie aromatycznych warzyw zawiniętych w chrupiący rulonik, którego nie da się już odłożyć. Każde sajgonki to kęs pełen smaku, który przeniesie Cię w podróż do odległej Azji. To idealna propozycja dla osób, które chciałyby spróbować czegoś nowego, a zarazem dla wegan czy wegetarian szukających kulinarnych inspiracji, które są jednocześnie atrakcyjne dla oka jak i podniebienia.

Składniki:

  • (Na 10 sajgonek)
  • Składniki podstawowe z zestawu:
  • 200g białego ryżu (2 torebeczki)
  • 25g grzybów mun (1/2 opakowania)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • Składnik podstawowy dodatkowy:
  • 10 płatów papieru ryżowego (1 opakowanie, 100g)
  • Składniki robocze:
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • Do dekoracji:
  • Grzybu mun, natka pietruszki, (sos)

Sajgonki wegetariańskie – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotuj grzyby wg przepisu na opakowaniu. Namoczyć je na 15 min w gorącej wodzie, opłukać, gotować przez 10 min, odcedzić. Następnie pokroić ugotowane grzyby w mniejsze kawałki.
  2. 2.
    Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Do grzybów wsyp ugotowany ryż i wymieszaj razem.
  3. 3.
    Obierz, umyj i zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzej masło, a następnie przełóż marchewki oraz koncentrat pomidorowy. Połącz składniki i duś warzywa aż będą miękkie. Do garnka dodaj ryż z grzybami, sos sojowy oraz przyprawy. Dusź przez ok. 5 min, co chwila mieszając.
  4. 4.
    Zwilż każdy płat papieru ryżowego odrobiną wody, by zmiękł. Na środek nałóż obfitą ilość farszu (ok. 2 łyżki), a następnie zwin w rulon, zaczynając od jednego z boków.
  5. 5.
    W garnku rozgrzej olej i smaż sajgonki przez kilka sekund z każdej strony. Wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.

Sajgonki wegetariańskie – dodatkowe informacje

Sajgonki można podawać z sosem i frytkami. W wersji mięsnej do farszu możemy dodać podsmażone mięso z mielone lub piersi z kurczaka. Smakują także podane na zimno z sosem do maczania jako przekąska/przystawka podczas przyjęcia.

Ja przygotowałam sos na ciepło z ciemnego sosu sojowego, octu balsamicznego, ugotowanych i pokrojonych drobno grzybów mun oraz odrobiny mąki z zimną wodą do zagęszczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sajgonki chińskie z Szewskiej
Następny przepis: Sajgonki z kiszoną kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode