Sajgonki wegetariańskie
Zapraszam do wypróbowania przepisu na wegetariańskie sajgonki! To azjatycka przekąska, która z pewnością ożywi twoje menu. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezę lub lekki lunch. Wegetariańskie sajgonki to połączenie aromatycznych warzyw zawiniętych w chrupiący rulonik, którego nie da się już odłożyć. Każde sajgonki to kęs pełen smaku, który przeniesie Cię w podróż do odległej Azji. To idealna propozycja dla osób, które chciałyby spróbować czegoś nowego, a zarazem dla wegan czy wegetarian szukających kulinarnych inspiracji, które są jednocześnie atrakcyjne dla oka jak i podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (Na 10 sajgonek)
- Składniki podstawowe z zestawu:
- 200g białego ryżu (2 torebeczki)
- 25g grzybów mun (1/2 opakowania)
- 2 średniej wielkości marchewki
- Składnik podstawowy dodatkowy:
- 10 płatów papieru ryżowego (1 opakowanie, 100g)
- Składniki robocze:
- 2 łyżki masła roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- Do dekoracji:
- Grzybu mun, natka pietruszki, (sos)
Sajgonki wegetariańskie – jak zrobić?
-
1.
Przygotuj grzyby wg przepisu na opakowaniu. Namoczyć je na 15 min w gorącej wodzie, opłukać, gotować przez 10 min, odcedzić. Następnie pokroić ugotowane grzyby w mniejsze kawałki. -
2.
Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Do grzybów wsyp ugotowany ryż i wymieszaj razem. -
3.
Obierz, umyj i zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzej masło, a następnie przełóż marchewki oraz koncentrat pomidorowy. Połącz składniki i duś warzywa aż będą miękkie. Do garnka dodaj ryż z grzybami, sos sojowy oraz przyprawy. Dusź przez ok. 5 min, co chwila mieszając. -
4.
Zwilż każdy płat papieru ryżowego odrobiną wody, by zmiękł. Na środek nałóż obfitą ilość farszu (ok. 2 łyżki), a następnie zwin w rulon, zaczynając od jednego z boków. -
5.
W garnku rozgrzej olej i smaż sajgonki przez kilka sekund z każdej strony. Wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.
Sajgonki wegetariańskie – dodatkowe informacje
Sajgonki można podawać z sosem i frytkami. W wersji mięsnej do farszu możemy dodać podsmażone mięso z mielone lub piersi z kurczaka. Smakują także podane na zimno z sosem do maczania jako przekąska/przystawka podczas przyjęcia.
Ja przygotowałam sos na ciepło z ciemnego sosu sojowego, octu balsamicznego, ugotowanych i pokrojonych drobno grzybów mun oraz odrobiny mąki z zimną wodą do zagęszczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sajgonki chińskie z Szewskiej
Następny przepis: Sajgonki z kiszoną kapustą