Ryż z prażonymi jabłkami
Odkryj niespodziewane połączenie smaków z naszym przepisem na ryż z prażonymi jabłkami. Idealne na każdy sezon, ten prosty w daniu, aczkolwiek smaczny posiłek, łączy lekko słodki ryż z delikatnym aromatem prażonych jabłek, dodając nieco orzeźwienia do codziennego menu. Może być serwowany jako główne danie lub jako pożywny deser. Smak, kolor i tekstura tego dania z pewnością zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, aby stworzyć tę unikalną, smaczną potrawę z ryżem i jabłkami. Skosztuj i pozwól swojemu podniebieniu zanurzyć się w tym wspaniałym zestawieniu.
admin
Składniki:
- dla czterech osób
- 400 g ryżu
- 1 kg jabłek
- 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- cynamon (do smaku)
- cukier (do smaku)
Ryż z prażonymi jabłkami – jak zrobić?
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Obierz jabłka i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Wrzuć pokrojone jabłka do garnka, podlej odrobiną wody i praż je do miękkości.
- Dopraw jabłka do smaku cukrem i cynamonem.
- Na talerzu wyłóż ugotowany ryż i prażone jabłka.
- Polej całość śmietaną lub jogurtem.
- Posyp całość cynamonem i cukrem do smaku.
Ryż z prażonymi jabłkami to smaczne danie, które możesz przygotować dla dzieci.
Prażone jabłka z ryżem – dodatkowe informacje
Jeśli nie wykorzystasz wszystkich jabłek resztę możesz włożyć do słoika i gotować przez ok. 10 minut. Możesz je wykorzystać do innych potraw, np. naleśników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryż z marchewką do kurczaka
Następny przepis: Ryż z rybą i warzywami