Ryż z marchewką do kurczaka

Ryż z marchewką do kurczaka

Ryż z marchewką to doskonały dodatek do kurczaka, który podkreśli smak mięsa i wprowadzi nutę słodkości. Ta niewiarygodnie prosta i szybka do zrobienia potrawa to nie tylko dobre źródło białka (dzięki dodatkowi kurczaka), ale również cenne warzywa. Marchewka wprowadza do tej skromnej potrawy kolor i chrupkość, a ryż stanowi dobrą bazę, czyniąc danie bardziej sycącym. Przepis jest uniwersalny, sprawdzi się jako zdrowe, domowe jedzenie, które z pewnością zaspokoi nawet najwybredniejsze kubki smakowe.
Ryż z marchewką to idealny sposób na urozmaicenie codziennej diety.

Składniki:

  • 1 paczka ryżu
  • jarzynka
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki masła+ troszkę oleju
  • 1 łyżka śmietany gęstej kwaśnej
  • Cukier do smaku

Ryż z marchewką do kurczaka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem łyżki masła i 1 łyżeczki jarzynki. Po ugotowaniu osączyć.
    W trakcie gotowania ryżu zetrzeć marchewki na grubych oczkach tarki, wrzucić na rozgrzane masło z olejem, podsmażyć doprawiając cukrem i jarzynką, zmniejszyć płomień i poddusić do miękkości marchewki. Zestawić z ognia i dodać majonez oraz śmietanę wymieszać.
    Podać do pieczonego lub smażonego kurczaka.

Słowa kluczowe: ryż z marchewką

xxxx – dodatkowe informacje

Polecam również ryż z marchewką do kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Ryż z prażonymi jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode