Ryba z warzywami w sosie pomidorowym

Ryba z warzywami w sosie pomidorowym

Proponujemy pyszny i zdrowy przepis na rybę z warzywami w sosie pomidorowym. To idealne danie dla tych, którzy cenią sobie kuchnię pełną smaku i kolorów, a jednocześnie dbają o swoją dietę. Delikatna ryba doskonale łączy się z zapiekanymi warzywami, a sos pomidorowy dodaje potrawie wyrazistości. Ryby dostarczają cennych składników odżywczych, a warzywa – niezbędnych witamin. Ta propozycja doskonale sprawdzi się jako lekki obiad czy kolacja. Ten przepis nie tylko zachęci Cię do eksperymentowania w kuchni, ale także przekona o tym, że zdrowe jedzenie może być niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 8 filetów ulubionej ryby
  • 1 średnia cukinia
  • 250 g małych pieczarek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Pół papryki czerwonej, Pół zielonej, pół żółtej
  • Pomidory w puszcze, krojone bez skórki
  • 1 Ząbek czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 litr wody
  • Mąka
  • Pieprz mielony, sól, przyprawa do ryby, oregano, bazylia.
  • Olej

Ryba z warzywami w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Moja ryba była mrożona. Więc zabrałam się za rozmrożenie. Następnie osuszyłam filety i przyprawiłam pierzem, solą oraz przyprawą do ryby i oprószyłam z obu stron mąką. Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam filety. Następnie przełożyłam je na dużą dość głęboką blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Odstawiłam do czasu przygotowania warzyw.
  2. Teraz czas na warzywa i sos. Na głębokiej patelni z odrobiną oleju poddusiłam najpierw paprykę, którą pokroiłam w większą kostkę, cebulę pokrojoną w półplastry, następnie dodałam cukinię, którą kroimy w grubszą kostkę lub plasterki oraz pieczarki a na koniec dodałam pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wlewam pomidorki z puszki, dodaję czosnek pokrojony w kosteczkę, dodajemy również wodę oraz powidła śliwkowe. Wszystko delikatnie mieszam. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowany sos przelewamy na rybę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach. Jeżeli uważamy, że sos jest zbyt rzadki można zaprawić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozrobioną w zimnej wodzie.

Porady – Ryba z warzywami w sosie pomidorowym

Przepis na sos pomidorowy czysty bez warzyw można znaleźć na stronie https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/sos-do-ryby-pomidorowy.html.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym
Następny przepis: Ryba zapiekana z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode