Ryba z warzywami w sosie pomidorowym
Proponujemy pyszny i zdrowy przepis na rybę z warzywami w sosie pomidorowym. To idealne danie dla tych, którzy cenią sobie kuchnię pełną smaku i kolorów, a jednocześnie dbają o swoją dietę. Delikatna ryba doskonale łączy się z zapiekanymi warzywami, a sos pomidorowy dodaje potrawie wyrazistości. Ryby dostarczają cennych składników odżywczych, a warzywa – niezbędnych witamin. Ta propozycja doskonale sprawdzi się jako lekki obiad czy kolacja. Ten przepis nie tylko zachęci Cię do eksperymentowania w kuchni, ale także przekona o tym, że zdrowe jedzenie może być niezwykle smaczne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 8 filetów ulubionej ryby
- 1 średnia cukinia
- 250 g małych pieczarek
- 10 pomidorków koktajlowych
- Pół papryki czerwonej, Pół zielonej, pół żółtej
- Pomidory w puszcze, krojone bez skórki
- 1 Ząbek czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 średnia cebula
- 1 litr wody
- Mąka
- Pieprz mielony, sól, przyprawa do ryby, oregano, bazylia.
- Olej
Ryba z warzywami w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Moja ryba była mrożona. Więc zabrałam się za rozmrożenie. Następnie osuszyłam filety i przyprawiłam pierzem, solą oraz przyprawą do ryby i oprószyłam z obu stron mąką. Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam filety. Następnie przełożyłam je na dużą dość głęboką blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Odstawiłam do czasu przygotowania warzyw.
- Teraz czas na warzywa i sos. Na głębokiej patelni z odrobiną oleju poddusiłam najpierw paprykę, którą pokroiłam w większą kostkę, cebulę pokrojoną w półplastry, następnie dodałam cukinię, którą kroimy w grubszą kostkę lub plasterki oraz pieczarki a na koniec dodałam pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wlewam pomidorki z puszki, dodaję czosnek pokrojony w kosteczkę, dodajemy również wodę oraz powidła śliwkowe. Wszystko delikatnie mieszam. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowany sos przelewamy na rybę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach. Jeżeli uważamy, że sos jest zbyt rzadki można zaprawić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozrobioną w zimnej wodzie.
Porady – Ryba z warzywami w sosie pomidorowym
Przepis na sos pomidorowy czysty bez warzyw można znaleźć na stronie https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/sos-do-ryby-pomidorowy.html.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym
Następny przepis: Ryba zapiekana z pieczarkami