Ryba w cieście francuskim
Nie ma nic bardziej wykwintnego aniżeli ryba zapiekana w cieście francuskim. To doskonałe danie na specjalne okazje, które z pewnością zasługuje na miejsce na stole podczas ważnej uroczystości. Delikatna, soczysta ryba, otulona złocistym, chrupiącym ciastem, to kompozycja smaków, która zachwyci wszystkich miłośników kuchni francuskiej. Ten przepis jest dowodem na to, że ciasto francuskie z rybą nie musi być trudne do przygotowania, a przy tym będzie wyjątkowo efektowne. Starannie wyselekcjonowane składniki sprawiają, że ryba pieczona w cieście francuskim to danie o wyrafinowanym smaku, które z pewnością sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 filety ulubionej ryby
- 30 dag sera żółtego
- 2 cebule
- 50 dag pieczarek
- Przyprawa do ryb
Ryba w cieście francuskim – jak zrobić?
- Pieczarki i cebulę kroimy i podduszamy na patelni.
- Ciasto rozkładamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Na jednej połowie układamy filety, które posypujemy przyprawą do ryb.
- Później posypujemy odrobiną sera i kładziemy pieczarki z cebulką.
- Przykrywamy drugą połową ciasta i zlepiamy po bokach (jak pieroga), górę nakłuwamy widelcem.
- Posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego na 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 30 min.
- Smacznego
Ryba w cieście francuskim – dodatkowe informacje
Można rybę posypać serem dopiero10 min przed końcem pieczenia, jeśli ktoś nie lubi przypieczonego sera. Podając z frytkami mamy wyśmienity obiad.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba w cieście
Następny przepis: Ryba w cieście z płatkami kukurydzianymi