RURKI Z KREMEM WANILIOWYM

RURKI Z KREMEM WANILIOWYM

Czy nie marzyłeś kiedyś o domowych rurkach z kremem waniliowym, z tym charakterystycznym smakiem, który sprawi, że poczujesz się jak w najlepszej cukierni? Dzięki temu przepisowi ten słodki sen może stać się rzeczywistością. Samodzielnie wykonane rurki, z delikatnym ciastem, które pachnie masłem i wanilią, wypełnione obłędnym kremem będą prawdziwą gratką dla każdego łasucha. Sekret tkwi w ucieraniu masła na puch, co nadaje ciastu lekkości i delikatności. To idealny deser na każdą okoliczność, czy to kolacja dla dwojga, rodzinny obiad, czy spotkanie ze znajomymi. Przyjemność z jedzenia gwarantowana!

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • NA KREM:
  • 1/2 litra mleka
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła
  • DODATKOWO:
  • cukier puder

Rurki z kremem waniliowym – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, margarynę pokrojoną w kostkę, jajka, śmietanę. Wszystko posiekać nożem.
  2. Ciasto wyrobić na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  3. Stolnicę posypać mąką rozwałkować część ciasta i nożem podzielić na paseczki ok 1,5 cm szerokości.
  4. Paseczki ciasta nawijamy na foremki.
  5. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 8 minut, aż się zrumienią.
  6. Upieczone rurki przekładamy do brytfanki do przestudzenia.
  7. Wszystkie składniki na masę wrzucamy do jednego garnka i miksujemy.
  8. Stawiamy na ogniu i cały czas mieszamy aż budyń zgęstnieje.
  9. Gotowy budyń odkładamy do przestygnięcia.
  10. Kostkę masła ucieramy na puch i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu.
  11. Ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  12. Gotową masą za pomocą szprycy nadziewamy rurki.
  13. Na końcu posypujemy rurki cukrem pudrem.
    Z podanych składników wychodzi ok 40 sztuk rurek.
    Smacznego.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto można przygotować sobie kilka dni wcześniej i włożyć do zamrażarki, przed pieczeniem dzień wcześniej wyciągnąć i włożyć do lodówki. Gotowe rurki idealnie nadają się do zamrożenia, po odmrożeniu smakują tak samo rewelacyjnie jak po upieczeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ruskie krokiety
Następny przepis: Makaron rurki z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode