RURKI Z KREMEM WANILIOWYM
Czy nie marzyłeś kiedyś o domowych rurkach z kremem waniliowym, z tym charakterystycznym smakiem, który sprawi, że poczujesz się jak w najlepszej cukierni? Dzięki temu przepisowi ten słodki sen może stać się rzeczywistością. Samodzielnie wykonane rurki, z delikatnym ciastem, które pachnie masłem i wanilią, wypełnione obłędnym kremem będą prawdziwą gratką dla każdego łasucha. Sekret tkwi w ucieraniu masła na puch, co nadaje ciastu lekkości i delikatności. To idealny deser na każdą okoliczność, czy to kolacja dla dwojga, rodzinny obiad, czy spotkanie ze znajomymi. Przyjemność z jedzenia gwarantowana!
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- NA KREM:
- 1/2 litra mleka
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 kostka masła
- DODATKOWO:
- cukier puder
Rurki z kremem waniliowym – jak zrobić?
- Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, margarynę pokrojoną w kostkę, jajka, śmietanę. Wszystko posiekać nożem.
- Ciasto wyrobić na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
- Stolnicę posypać mąką rozwałkować część ciasta i nożem podzielić na paseczki ok 1,5 cm szerokości.
- Paseczki ciasta nawijamy na foremki.
- Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 8 minut, aż się zrumienią.
- Upieczone rurki przekładamy do brytfanki do przestudzenia.
- Wszystkie składniki na masę wrzucamy do jednego garnka i miksujemy.
- Stawiamy na ogniu i cały czas mieszamy aż budyń zgęstnieje.
- Gotowy budyń odkładamy do przestygnięcia.
- Kostkę masła ucieramy na puch i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu.
- Ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową masą za pomocą szprycy nadziewamy rurki.
- Na końcu posypujemy rurki cukrem pudrem.
Z podanych składników wychodzi ok 40 sztuk rurek.
Smacznego.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto można przygotować sobie kilka dni wcześniej i włożyć do zamrażarki, przed pieczeniem dzień wcześniej wyciągnąć i włożyć do lodówki. Gotowe rurki idealnie nadają się do zamrożenia, po odmrożeniu smakują tak samo rewelacyjnie jak po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ruskie krokiety
Następny przepis: Makaron rurki z pieczarkami