Rumowe bajaderki - pyszny sposób na nieudane ciasto

Rumowe bajaderki – pyszny sposób na nieudane ciasto

Czy zdarzyło Ci się upiec ciasto, które nie do końca wyszło tak, jak planowałeś? Jeżeli tak, to mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – rumowe bajaderki. To genialny sposób na przekształcenie nieudanego ciasta w coś absolutnie przepysznego. Niezależnie od tego, czy była to zbyt sucha babka, zakalec, czy zwyczajnie ciasto, którego smak Ci nie odpowiadał, możesz teraz z niego zrobić prawdziwe cukiernicze cudo. Wystarczy dodać do niego kilka dodatkowych składników, takich jak rum, masa kakaowa czy orzechy, a powstanie danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki:

  • Nieudane ciasto – 500g (dowolne, bez mas, galaretki itp.)
  • Żurawina – 50g
  • Rodzynki – 50g
  • Rum – 1/2 szklanki
  • Migdały płatki – 30g
  • Czekolada – 100g (mniej jeśli ciasto było czekoladowe)
  • Pasta daktylowa – 50g (można pominąć jeśli ciasto było słodkie)
  • Skórka pomarańczowa – 40g
  • Wiórki kokosowe – 50g
  • Kwaśny, gęsty dżem – 100g (u mnie z czarnej porzeczki)
  • Do obsypania:
  • Kakao i truskawki liofilizowane

Rumowe bajaderki – pyszny sposób na nieudane ciasto – jak zrobić?

  1. Rodzynki i żurawinę zalewamy rumem. Odstawiamy na 15 minut do zmięknięcia. Ciasto kruszymy na drobne kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki mieszamy (łącznie z rumem, którym zalane były bakalie). Razem mieszamy i zagniatamy do uzyskania w miarę jednorodnej masy. Formujemy kulki lub inny kształt za pomocą foremek. Obtaczamy w gorzkim kakao lub pokruszonych liofilizowanych truskawkach. Odstawiamy do lodówki na całą noc.

Rumowe bajaderki – pyszny sposób na nieudane ciasto – dodatkowe informacje

Zamiast ciasta można użyć herbatników.

Jeśli kulki się nie kleją, dodajcie więcej dżemu.

Dżem można oczywiście zastąpić powidłami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: rulada Noworoczny fajerwerk
Następny przepis: Rurki z bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode