Rumowe bajaderki – pyszny sposób na nieudane ciasto
Czy zdarzyło Ci się upiec ciasto, które nie do końca wyszło tak, jak planowałeś? Jeżeli tak, to mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – rumowe bajaderki. To genialny sposób na przekształcenie nieudanego ciasta w coś absolutnie przepysznego. Niezależnie od tego, czy była to zbyt sucha babka, zakalec, czy zwyczajnie ciasto, którego smak Ci nie odpowiadał, możesz teraz z niego zrobić prawdziwe cukiernicze cudo. Wystarczy dodać do niego kilka dodatkowych składników, takich jak rum, masa kakaowa czy orzechy, a powstanie danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
admin
Składniki:
- Nieudane ciasto – 500g (dowolne, bez mas, galaretki itp.)
- Żurawina – 50g
- Rodzynki – 50g
- Rum – 1/2 szklanki
- Migdały płatki – 30g
- Czekolada – 100g (mniej jeśli ciasto było czekoladowe)
- Pasta daktylowa – 50g (można pominąć jeśli ciasto było słodkie)
- Skórka pomarańczowa – 40g
- Wiórki kokosowe – 50g
- Kwaśny, gęsty dżem – 100g (u mnie z czarnej porzeczki)
- Do obsypania:
- Kakao i truskawki liofilizowane
Rumowe bajaderki – pyszny sposób na nieudane ciasto – jak zrobić?
- Rodzynki i żurawinę zalewamy rumem. Odstawiamy na 15 minut do zmięknięcia. Ciasto kruszymy na drobne kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki mieszamy (łącznie z rumem, którym zalane były bakalie). Razem mieszamy i zagniatamy do uzyskania w miarę jednorodnej masy. Formujemy kulki lub inny kształt za pomocą foremek. Obtaczamy w gorzkim kakao lub pokruszonych liofilizowanych truskawkach. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
Rumowe bajaderki – pyszny sposób na nieudane ciasto – dodatkowe informacje
Zamiast ciasta można użyć herbatników.
Jeśli kulki się nie kleją, dodajcie więcej dżemu.
Dżem można oczywiście zastąpić powidłami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: rulada Noworoczny fajerwerk
Następny przepis: Rurki z bitą śmietaną.