rulada Noworoczny fajerwerk

rulada Noworoczny fajerwerk

Noworoczny fajerwerk to charakterystyczna rulada, której soczysty smak i wyjątkowy wygląd zapadają w pamięć, tworząc wyjątkowe doświadczenie smakowe. Jest to idealna propozycja na sylwestrową ucztę, stanowiąca doskonały początek Nowego Roku. Rulada ta, choć wymaga nieco pracy i zaangażowania, z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia, a jej efektowna prezentacja może stanowić kulinarne zwieńczenie niejednego sylwestrowego menu. Dodatkowym atutem rulady jest jej uniwersalność, dzięki której z łatwością dopasujemy jej składniki do naszych gustów i upodobań. Noworoczny fajerwerk, choć nowoczesny i efektowny, odwołuje się do tradycyjnej formy rulady, ciesząc się niesłabnącym zainteresowaniem na przestrzeni lat.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju roślinnego (bez zapachu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • Krem:
  • 200 g sera „Ricotta”
  • 3 łyżki śmietanki 30% tłuszczu
  • 4 łyżki cukru

Rulada „noworoczny fajerwerk” – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddzielić od żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno z polową cukru. Później dodajemy cukier waniliowy. Osobno ubić żółtka z pozostałym cukrem. Dodajemy do żółtka oleju stopniowo ubijając. Delikatnie wymieszać mase białkową z żółtkową. Stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć 3-4 łyżki ciasta do innego naczynia i dodać kakao wymieszane z kawą i wodą. Wszystko dobrze wymieszać. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią masę i rozsmarowujemy i małą łyżeczką zrobić „plamę” z ciemnego ciasta i rozprowadzić ich wykałaczką. Ciasto umieścić w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni i piec przez 15-20 minut, na lekko złoty kolor.
  2. 2.
    Podczas wypiekania ciasta robimy krem. Ubić śmietanką, dodać ser i cukier.
  3. 3.
    Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy ciasto wraz ze ściereczką. Tak zostawiamy do wystygnięcia. Następnie odwijamy ciasto ze ściereczki i smarujemy kremem. Zwijamy roladę. Owijamy ją folią spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem pokroić na porcje.

rulada – dodatkowe informacje

Do kremu można dodać kawałki czekolady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rukola na ciepło
Następny przepis: Rumowe bajaderki - pyszny sposób na nieudane ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode