Rukola na ciepło

Rukola na ciepło

Rukola na ciepło to doskonały pomysł na oryginalną i smaczną przystawkę lub dodatek do dania głównego. Jej pikantny, orzechowy smak doskonale komponuje się z potrawami na bazie mięsa czy ryb. Oto nietypowy sposób, jak przyrządzić rukolę, który pozytywnie zaskoczy niejedną osobę. Lekko smażona, zyskuje zupełnie nowy wymiar, a jej smak staje się jeszcze bardziej intensywny. Zastosowanie prostej receptury oraz kilku podstawowych składników pozwoli w pełni cieszyć się wyjątkowym smakiem tego popularnego zieleniaka. Przepis na rukolę ciepłą to prawdziwa gratka dla miłośników kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • 300 g rukoli
  • masło
  • 1 świeża papryczka chili, lub do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Rukola na ciepło – jak zrobić?

  1. 1. Rukolę umyć, strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, dodać wilgotną sałatę, smażyć mieszając aż zwiędnie – to zajmie parę minut.
  2. 2. Zdjąć patelnię z ognia, odlać powstały płyn, dodać posiekaną chili, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące jako dodatek do mięsa lub ryby. Smacznego!

Rukola na ciepło – dodatkowe informacje

Przepis z książki „Istanbul” Rebecca Seal


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Różyczki z łososia wędzonego
Następny przepis: Różyczki z tortilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode