Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami

Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami

Chłodnik litewski z młodymi ziemniakami to potrawa, która mocno kojarzy się z gorącymi, letnimi dniami. Bez wątpienia jest jedną z najbardziej klasycznych i popularnych zup na Litwie. Różowy kolor zawdzięcza użyciu buraków, które nadają mu nie tylko żywy, orzeźwiający wygląd, ale także charakterystyczny, niepowtarzalny smak. Wersja z dodatkiem młodych ziemniaków sprawia, że jest to pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi głód, a jednocześnie będzie lekkostrawny i orzeźwiający. Ta zupa na zimno okaże się idealnym, smacznym sposobem na ochłodę w upalne dni.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • 400 kefiru naturalnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu
  • pół łyżeczki cukru
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • młode ziemniaki (ugotowane)

Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami – jak zrobić?

  1. Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno siekamy. Wszystko przekładamy do garnka zalewamy wodą, aby tylko przykryć botwinkę. Dodajemy ocet i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy.
  2. Ogórka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę, rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski. Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  3. Wlewamy chłodnik na talerz i na środku układamy ugotowane ziemniaki, posypujemy koperkiem.

Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: chłodnik litewski z ziemniakami, chłodnik litewski z ziemniakami

Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami – dodatkowe informacje

*Ja chłodzę w ten sposób: nalewam zimnej wody do zlewu i wkładam garnek z botwiną,szybko stygnie:))


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: RÓŻOWE ŚLEDZIKI KORZENNE
Następny przepis: Różyczki z jabłek w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode