Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami
Chłodnik litewski z młodymi ziemniakami to potrawa, która mocno kojarzy się z gorącymi, letnimi dniami. Bez wątpienia jest jedną z najbardziej klasycznych i popularnych zup na Litwie. Różowy kolor zawdzięcza użyciu buraków, które nadają mu nie tylko żywy, orzeźwiający wygląd, ale także charakterystyczny, niepowtarzalny smak. Wersja z dodatkiem młodych ziemniaków sprawia, że jest to pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi głód, a jednocześnie będzie lekkostrawny i orzeźwiający. Ta zupa na zimno okaże się idealnym, smacznym sposobem na ochłodę w upalne dni.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1 pęczek botwinki
 - 2 ogórki gruntowe
 - 6 rzodkiewek
 - 400 kefiru naturalnego
 - 100 ml śmietany 18%
 - 1 łyżeczka octu
 - pół łyżeczki cukru
 - pęczek koperku
 - pęczek szczypiorku
 - sól, pieprz
 - młode ziemniaki (ugotowane)
 
Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami – jak zrobić?
- Botwinkę myjemy i osuszamy. Odcinamy buraczki, obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno siekamy. Wszystko przekładamy do garnka zalewamy wodą, aby tylko przykryć botwinkę. Dodajemy ocet i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Botwinę chłodzimy.
 - Ogórka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę odcinamy od liści i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wystudzoną botwinę, rzodkiewki i ogórka przekładamy do miski. Dodajemy jogurt i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
 - Wlewamy chłodnik na talerz i na środku układamy ugotowane ziemniaki, posypujemy koperkiem.
 
Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: chłodnik litewski z ziemniakami, chłodnik litewski z ziemniakami
Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami – dodatkowe informacje
*Ja chłodzę w ten sposób: nalewam zimnej wody do zlewu i wkładam garnek z botwiną,szybko stygnie:))
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: RÓŻOWE ŚLEDZIKI KORZENNE
Następny przepis: Różyczki z jabłek w cieście francuskim

