Rożki orzechowe-świąteczne

Rożki orzechowe-świąteczne

Podróżujmy razem w magicznym czasie świąt, sycąc nasze kubki smakowe tradycyjnymi polskimi przysmakami. Rożki orzechowe to staropolski przepis, który swoją popularność zawdzięcza jasnej, orzechowej nucie o bogatym i intensywnym smaku. Te wyjątkowe ciasteczka, o kształcie niewielkich rogalików, kryją w sobie harmonijną symfonię smaków, dodając radości i słodyczy do tych wyjątkowych dni. Ich delikatna, krucha struktura idealnie komponuje się z nutą ciężkich, słodkich orzechów, tworząc niepowtarzalne połączenie, które kusi swoją nieodpartą charyzmą. Rożki orzechowe, mimo iż są prostym daniem, nieodłącznym elementem świątecznego stołu, wnoszą do niego nieporównywalny gust i elegancję.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 25 dag prawdziwego masła o temperaturze pokojowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag orzechów mielonych

Rożki orzechowe-świąteczne – jak zrobić?

  1. Wszystko razem zagnieść, formując rożki lub pałeczki.
  2. Piec na wysmarowanej blaszce (lub wyłożonej papierem pergaminowym) przez około 10-15 minut, w temperaturze 200 stopni.

Rożki orzechowe-świąteczne – dodatkowe informacje

Gdyby ciasto było zbyt kruche, można dodać trochę tłuszczu lub białka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI
Następny przepis: ROŻKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z JABŁKAMI (CORNETTI di pasta sfoglia con le MELE)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode