Rożki orzechowe-świąteczne
Podróżujmy razem w magicznym czasie świąt, sycąc nasze kubki smakowe tradycyjnymi polskimi przysmakami. Rożki orzechowe to staropolski przepis, który swoją popularność zawdzięcza jasnej, orzechowej nucie o bogatym i intensywnym smaku. Te wyjątkowe ciasteczka, o kształcie niewielkich rogalików, kryją w sobie harmonijną symfonię smaków, dodając radości i słodyczy do tych wyjątkowych dni. Ich delikatna, krucha struktura idealnie komponuje się z nutą ciężkich, słodkich orzechów, tworząc niepowtarzalne połączenie, które kusi swoją nieodpartą charyzmą. Rożki orzechowe, mimo iż są prostym daniem, nieodłącznym elementem świątecznego stołu, wnoszą do niego nieporównywalny gust i elegancję.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 25 dag prawdziwego masła o temperaturze pokojowej
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag orzechów mielonych
Rożki orzechowe-świąteczne – jak zrobić?
- Wszystko razem zagnieść, formując rożki lub pałeczki.
- Piec na wysmarowanej blaszce (lub wyłożonej papierem pergaminowym) przez około 10-15 minut, w temperaturze 200 stopni.
Rożki orzechowe-świąteczne – dodatkowe informacje
Gdyby ciasto było zbyt kruche, można dodać trochę tłuszczu lub białka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI
Następny przepis: ROŻKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z JABŁKAMI (CORNETTI di pasta sfoglia con le MELE)