Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli
Piękno domowych zup tkwi w ich prostocie, która jednak nie oznacza braku smaku. W szczególności dotyczy to zup wiejskich, gdzie podstawę stanowią proste, ale dobrze skomponowane składniki. Właśnie do takiej grupy należy Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli, która jest pełna wartości odżywczych oraz warzywnej bazy dającej jej niezwykłe aroma. Klasyczna zupa cebulowa pascal dodaje niepowtarzalnego akcentu i zachęca do głębszego zanurzenia się w jej smaku. Wyjątkowa kombinacja smaków i aromatów składników sprawi, że zupa stanie się ulubionym posiłkiem nie tylko na chłodne zimowe wieczory. Czerwona fasola dodaje zupie wyjątkowego charakteru.
admin
Składniki:
- 1 kostka bulionowa wołowa
- 3 łyżki oliwy
- 70 g wędzonego boczku, pokrojonego w słupki
- 2 posiekane cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 240 g pomidorów pelati z bazylią, z puszki
- 600 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 duże, mięsiste pomidory
- 1 duża, posiekana cebula cukrowa
- 5 listków zielonej bazylii, opcjonalnie pietruszki
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 150 g ugotowanego makaronu fussilli (świderki)
Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli – jak zrobić?
- W litrze gorącej wody rozpuszczamy bulionetkę i zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, boczek w słupki.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej boczek, po 2 minutach do boczku dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy kolejne 2 minuty.
- Dodajemy pomidory z puszki bez skórki i koncentrat pomidorowy, mieszamy i dalej smażymy 2-3 minuty.
- Odsączoną i przepłukaną na sicie fasolę dodajemy do garnka.
- Zalewamy 0,7 l bulionu, resztę dodamy w razie gdy zupa będzie zbyt gęsta, i doprowadzamy do wrzenia.
- Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy szypułki i gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Pokrojone pomidory i białą cebulę pokrojoną w grubą kostkę dodajemy do zupy, doprawiamy odrobiną pieprzu kajen, solą i pieprzem białym.
- Na koniec dodajemy ugotowany makaron, dekorujemy listkami bazylii lub pietruszki.
- Smacznego.
Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli – dodatkowe informacje
Ostrość pieprzu kajen i temperatura zupy powodują, że rozgrzewamy się w jednym momencie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rozgrzewająca herbata z limonką i anyżem
Następny przepis: Zupa z mięsem