Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli

Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli

Piękno domowych zup tkwi w ich prostocie, która jednak nie oznacza braku smaku. W szczególności dotyczy to zup wiejskich, gdzie podstawę stanowią proste, ale dobrze skomponowane składniki. Właśnie do takiej grupy należy Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli, która jest pełna wartości odżywczych oraz warzywnej bazy dającej jej niezwykłe aroma. Klasyczna zupa cebulowa pascal dodaje niepowtarzalnego akcentu i zachęca do głębszego zanurzenia się w jej smaku. Wyjątkowa kombinacja smaków i aromatów składników sprawi, że zupa stanie się ulubionym posiłkiem nie tylko na chłodne zimowe wieczory. Czerwona fasola dodaje zupie wyjątkowego charakteru.

Składniki:

  • 1 kostka bulionowa wołowa
  • 3 łyżki oliwy
  • 70 g wędzonego boczku, pokrojonego w słupki
  • 2 posiekane cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 240 g pomidorów pelati z bazylią, z puszki
  • 600 g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 duże, mięsiste pomidory
  • 1 duża, posiekana cebula cukrowa
  • 5 listków zielonej bazylii, opcjonalnie pietruszki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 150 g ugotowanego makaronu fussilli (świderki)

Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli – jak zrobić?

  1. W litrze gorącej wody rozpuszczamy bulionetkę i zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, boczek w słupki.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej boczek, po 2 minutach do boczku dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy kolejne 2 minuty.
  3. Dodajemy pomidory z puszki bez skórki i koncentrat pomidorowy, mieszamy i dalej smażymy 2-3 minuty.
  4. Odsączoną i przepłukaną na sicie fasolę dodajemy do garnka.
  5. Zalewamy 0,7 l bulionu, resztę dodamy w razie gdy zupa będzie zbyt gęsta, i doprowadzamy do wrzenia.
  6. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy szypułki i gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Pokrojone pomidory i białą cebulę pokrojoną w grubą kostkę dodajemy do zupy, doprawiamy odrobiną pieprzu kajen, solą i pieprzem białym.
  7. Na koniec dodajemy ugotowany makaron, dekorujemy listkami bazylii lub pietruszki.
  8. Smacznego.

Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli – dodatkowe informacje

Ostrość pieprzu kajen i temperatura zupy powodują, że rozgrzewamy się w jednym momencie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rozgrzewająca herbata z limonką i anyżem
Następny przepis: Zupa z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode