rozetki - ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu

rozetki – ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na rozetki – tradycyjne ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu. Wykorzystując specjalne foremki, łatwo uzyskasz niepowtarzalny kształt tych smakołyków. Co ważne, ciasto na rozetki jest podobne do ciasta naleśnikowego, dzięki czemu jest delikatne i lekkie. To idealny pomysł, żeby zaskoczyć swoich gości wesołymi, kruchymi ciasteczkami o wyjątkowym kształcie. Przygotowanie ich jest łatwe i przyjemne, a podanie z cukrem pudrem doda im eleganckiego wyglądu. Odkryj kuchnię pełną tradycji i wprowadź tę słodką nutę do swojego domu.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka + 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania

Rozetki – ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu – jak zrobić?

  1. 1.

    Wszystkie składniki zmiksować na gładko, odstawić ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem w cieście foremkę włożyć do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymać chwilę i osuszyć. Gorącą foremkę zanurzać w cieście i od razu przenosić do tłuszczu. Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju lub smalcu. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste, a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki.

2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu i otrząsnąć, jeśli foremka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić.

3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą, ciastka nie będzie dało się zdjąć.

4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło przez to do foremki.

5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki spirytusu, aby ciastka nie wsiąkały tłuszczu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Róze z chipsów
Następny przepis: Rozgrzewająca cytrynówka z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode