Rosół z indyka

Rosół z indyka

Zapraszamy do odkrycia tajników prawdziwie domowej kuchni z naszym przepisem na rosół z indyka. Ten aromatyczny, pełen smaku wywar, stanowi doskonałą podstawę wielu potraw, zaś podany z makaronem, stanowi samodzielne danie, które zaspokoi głód i doda energii. Roślinne dodatki podkreślają walory indyka, czyniąc zupy nutę wspaniale bogatą, a delikatne mięso staje się prawdziwym smakołykiem. Nasz przepis na rosół z indyka z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej, polskiej kuchni. Bez względu na okazję, czy to niedzielny obiad, czy uroczysty stół – rosół z indyka zawsze szturmem zdobywa serca smakoszy!

Składniki:

  • 1 udziec indyka lub golonka
  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 szyja z indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • plaster korzenia selera
  • 1/3 średniego pora
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • liść kapusty (opcjonalnie)
  • 2 łyżki suszonych warzyw (opcjonalnie)
  • 2 plasterki imbiru (opcjonalnie)
  • przyprawy:
  • 1 łyżka suszonego lubczyku (może być świeży)
  • Sól, curry, kurkuma, ostra papryka
  • szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

Rosół z indyka – jak zrobić?

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, następnie usuwamy skórę jeśli chcemy aby rosół był chudszy i zalewamy zimną wodą tak aby przykryć mięso (ok 3,5-4 litry). Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokażą się tzw. szumowiny, które zbieramy. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał około 90 min. Po tym czasie do garnka wrzucamy opaloną nad palnikiem cebulę (lub w piekarniku, nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu) oraz resztę warzyw. Dodajemy również sól i wszystkie przyprawy według uznania, częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i kontrolujemy temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała jeszcze 90 min. Co jakiś czas uzupełniamy wygotowaną wodę ( odrobiną zimnej wody). Smacznego!

Rosół z indyka – dodatkowe informacje

Ja podaje rosół z maronem z jaj przepiórczych, marchewką i natką pietruszki. Dla miłośników pikantniejszego polecam posypać płatkami chilii. Dobry domowy rosół jeżeli ma być smaczny musi gotować się dość długo, nawet do 3 godzi, nie można go robić na skróty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rosół wegetariański
Następny przepis: Rosół z gęsi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode