Rosół wegetariański
Oto przepis na pyszny rosoł wegetariański – doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania, podawanej na całym świecie. Ten rosoł wegetariański to prawdziwe bogactwo smaków, pełne naturalnych składników, które zadowolą podniebienie każdej osoby prowadzącej zdrowy styl życia. Potrzebujesz tylko podstawowych warzyw, wody i kilku dodatków, aby przygotować ten aromatyczny rosół, który można podać jako przekąskę, przystawkę lub wersję głównego dania. Bez skomplikowanych procesów kuchennych i specjalistycznych umiejętności, możemy wszyscy cieszyć się tym rosołem, zapewniając sobie i swoim bliskim zdrowe, smaczne i pożywne danie.
Rosół wegetariański – jak zrobić?
admin
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- pół średniego selera
- pół średniego pora
- 1 średnia cebula
- ok 3 litry wody
- 10 łyżek oleju
- do przyprawiania:
- pieprz w kulkach
- 2 liście laurowe
- mielony lubczyk
- 4 kulki ziela angielskiego
- mielona słodka papryka
- sos sojowy
- ciemny sól
Rosół wegetariański – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Wszystkie warzywa obieramy. Połowę składników (np. 1,5 marchewki, 1 pietruszkę itd.) wrzucamy do wody i gotujemy. -
2.
Resztę warzyw ścieramy na tarce, cebulę i por kroimy w małe paski lub kostkę. Starte i pokrojone warzywa wrzucamy do rondelka dodajemy 10 łyżek oleju i smażymy ok 15 min, co jakiś czas mieszając. -
3.
W tym czasie do gotujących się warzyw dodajemy pieprz ok 5 kulek, liście laurowe, szczyptę lubczyku i papryki, ziele angielskie. Dodajemy usmażone warzywa, doprawiamy ok 5-6 łyżkami sosu sojowego i gotujemy wszystko razem przez ok 10 min.
Danie podajemy z makaronem.
Rosół wegetariański – dodatkowe informacje
Można oczywiście doprawiać rosół wegetariański według swojego uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego
Następny przepis: Rosół z indyka