Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego

Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego

Przygotowanie rosołu jest tradycją nieodłącznie związaną z polską kulturą kulinarną. Przepis na Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego, który chcielibyśmy dziś przedstawić stanowi kwintesencję klasycznych, rodzinnych niedzielnych obiadów. Kluczem do idealnego rosołu jest wykorzystanie wysokiej jakości składników, a zwłaszcza kurczaka zagrodowego, którego smak jest nieporównywalnie bogatszy od kurczaków hodowanych intensywnie. Ten przepis idealnie wpasowuje się w filozofię slow food, ceniącą produkty lokalne, ekologiczne i pełne smaku. Prawdziwy, domowy rosół to nie tylko pyszna zupa, ale i pełen aromatów wywar, który stanowić może bazę do wielu innych potraw. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 1 Kurczak z gospodarstwa ekologicznego
  • 1 kg wołowej szponderki
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń małego selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 białe cebule
  • 5 liści kapusty
  • 3 limonki – pominęłam
  • 3 laski cynamonu
  • 1 garść suszonych śliwek
  • lubczyk, natka pietruszki do posypania
  • klasyczne ciasto na pierogi

Rosół polski z kurczaka zagrodowego – jak zrobić?

  1. Kurczaka ze szpondrem dokładnie umyj i osusz, usuń resztki piór z kurczaka, dodaj obraną i umytą włoszczyznę, upiecz w piekarniku w 180 °C bez termoobiegu.
    Piecz przez ok. 1 godz.
    Następnie całość przełóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 3 godz.
    Wyjmij mięso z rosołu i odstaw do wystudzenia.
    Do gotującego się wywaru dodaj liście kapusty, suszone śliwki, ja dałam jeszcze pęczek natki pietruszki z łodygami selera naciowego, a limonkę i laski cynamonu pominęłam, ze względu na chłopaków.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Obierz z kości wystudzone mięso i przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj, ja nie lubię takiego mięsa w formie mielonej, dlatego tylko drobno posiekałam nożem.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Dodatkowo od siebie dorzuciłam garść posiekanej natki pietruszki, wlej ¼ szkl. wywaru z garnka, całość dokładnie wymieszałam widelcem i jeszcze rozgniotłam.
    Farszu nie wkładałam do zamrażalnika na 1 godz. tylko od razu zrobiłam pierożki.
  2. Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawaj kieliszkiem krążki, na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu tak, aby pierożki swobodnie można było zlepić.
    Pierożki lepiłam jak tradycyjne, dodatkowo zrobiłam falbankę i wywinęłam jak uszka.
    Tak przygotowane pierożki odkładaj na ściereczkę i przykryj drugą, żeby nie obsychały do czasu gotowania.
    Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotuj ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładaj łyżką cedzakową na talerz.
    Podawaj z ciepłym rosołem, posypane lubczykiem i natką pietruszki.

Przepis podpatrzyłam na stronie zagrodowy.pl w zakładce przepisy, postanowiłam od razu przetestować na mojej rodzince oczywiście z małymi poprawkami pod swoich bliskich, bo jak wiadomo dzieci to najlepsi krytycy kulinarni.

Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego – dodatkowe informacje

U nas rosół gotuje zawsze na mięsie drobiowym, ze względu na najmłodszego w rodzinie. Syn uwielbia drób, pałki i kotlety z piersi kurczaka.

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz rosół ugotować tradycyjnie tak jak zawsze, bez pieczenia mięsa w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rosół dla dzieci z bajkowym makaronem
Następny przepis: Rosół wegetariański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode