Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego
Przygotowanie rosołu jest tradycją nieodłącznie związaną z polską kulturą kulinarną. Przepis na Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego, który chcielibyśmy dziś przedstawić stanowi kwintesencję klasycznych, rodzinnych niedzielnych obiadów. Kluczem do idealnego rosołu jest wykorzystanie wysokiej jakości składników, a zwłaszcza kurczaka zagrodowego, którego smak jest nieporównywalnie bogatszy od kurczaków hodowanych intensywnie. Ten przepis idealnie wpasowuje się w filozofię slow food, ceniącą produkty lokalne, ekologiczne i pełne smaku. Prawdziwy, domowy rosół to nie tylko pyszna zupa, ale i pełen aromatów wywar, który stanowić może bazę do wielu innych potraw. Spróbujcie sami!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 Kurczak z gospodarstwa ekologicznego
- 1 kg wołowej szponderki
- 4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 korzeń małego selera
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 białe cebule
- 5 liści kapusty
- 3 limonki – pominęłam
- 3 laski cynamonu
- 1 garść suszonych śliwek
- lubczyk, natka pietruszki do posypania
- klasyczne ciasto na pierogi
Rosół polski z kurczaka zagrodowego – jak zrobić?
-
Kurczaka ze szpondrem dokładnie umyj i osusz, usuń resztki piór z kurczaka, dodaj obraną i umytą włoszczyznę, upiecz w piekarniku w 180 °C bez termoobiegu.
Piecz przez ok. 1 godz.
Następnie całość przełóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 3 godz.
Wyjmij mięso z rosołu i odstaw do wystudzenia.
Do gotującego się wywaru dodaj liście kapusty, suszone śliwki, ja dałam jeszcze pęczek natki pietruszki z łodygami selera naciowego, a limonkę i laski cynamonu pominęłam, ze względu na chłopaków.
Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
Obierz z kości wystudzone mięso i przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj, ja nie lubię takiego mięsa w formie mielonej, dlatego tylko drobno posiekałam nożem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
Dodatkowo od siebie dorzuciłam garść posiekanej natki pietruszki, wlej ¼ szkl. wywaru z garnka, całość dokładnie wymieszałam widelcem i jeszcze rozgniotłam.
Farszu nie wkładałam do zamrażalnika na 1 godz. tylko od razu zrobiłam pierożki. -
Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawaj kieliszkiem krążki, na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu tak, aby pierożki swobodnie można było zlepić.
Pierożki lepiłam jak tradycyjne, dodatkowo zrobiłam falbankę i wywinęłam jak uszka.
Tak przygotowane pierożki odkładaj na ściereczkę i przykryj drugą, żeby nie obsychały do czasu gotowania.
Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotuj ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładaj łyżką cedzakową na talerz.
Podawaj z ciepłym rosołem, posypane lubczykiem i natką pietruszki.
Przepis podpatrzyłam na stronie zagrodowy.pl w zakładce przepisy, postanowiłam od razu przetestować na mojej rodzince oczywiście z małymi poprawkami pod swoich bliskich, bo jak wiadomo dzieci to najlepsi krytycy kulinarni.
Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego – dodatkowe informacje
U nas rosół gotuje zawsze na mięsie drobiowym, ze względu na najmłodszego w rodzinie. Syn uwielbia drób, pałki i kotlety z piersi kurczaka.
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz rosół ugotować tradycyjnie tak jak zawsze, bez pieczenia mięsa w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rosół dla dzieci z bajkowym makaronem
Następny przepis: Rosół wegetariański