Rosół na kurzych łapkach

Rosół na kurzych łapkach

Zapraszamy do zapoznania się z doskonałym przepisem na tradycyjny rosół z kurzych łapek. Jest to danie, które idealnie wpisuje się w kanon polskiej kuchni domowej. Delikatnie aromatyczny smak i bogactwo naturalnych składników składają się na wyjątkowy charakter tego bulionu. To przyrządzenie, które znakomicie sprawdzi się na ważne, rodzinne spotkania, ale także jako idealne antidotum na chłodne, zimowe dni. Niebywale sycący, pełen smaku rosół z kurzych łapek to prostota i elegancja kuchni w najlepszym wydaniu. Serdecznie zapraszamy do odkrycia sekretów jednego z najbardziej tradycyjnych polskich przepisów!

Składniki:

  • 2 korpusy z kurczaka – porcje rosołowe
  • 25-30dkg kurzych łapek
  • włoszczyzna (3 średniej wielkości marchewki, 1 duża pietruszka, 1 średni seler, 1 por, pęczek natki pietruszki)
  • 2 cebule
  • trzy gałązki świeżego lubczyku lub maggi do przyprawienia zupy (maggi dodajemy na końcu, lubczyk od razu)
  • sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy
  • 3 l wody

Rosół na kurzych łapkach – jak zrobić?

  1. Kurze łapki bez pazurków i porcje kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l) i zalewamy 3 l wody. Gotujemy na małym ogniu około godziny. Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości, cebule w łupinach. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe. Solić będziemy później.
  2. Rosół po zagotowaniu zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 3 godziny. Wywar po godzinie, w momencie, gdy dodajemy do niego warzywa solimy wg uznania, gotujemy jeszcze do dwóch godzin i gotowe.
    Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu.
    Najlepszym dodatkiem do tradycyjnego rosołu jest oczywiście makaron lub lane kluski.

porady- dodatkowe informacje

Rosół wg Lucyny Ćwierciakiewiczowej, to kopalnia wiedzy o zupie doskonałej. Ta wspaniała przedwojenna autorka książek kucharskich uważała, że rosołu nie należy szumować ponieważ odbiera to smak zupie, dla lepszego smaku można też dodać podroby z kury ( serca, żołądki), przed wydaniem na stół rosół należy odstawić z ognia, aby się „sklarował”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rosół dla dzieci z bajkowym makaronem
Następny przepis: Rosół wegetariański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode