Rolady śląskie

Rolady śląskie

Odkryj smak tradycyjnej kuchni śląskiej z tym autentycznym przepisem na roladki śląskie. Są to smakowite porcje mięsa zestawione z pikantnym farszem i podawane z kluskami i modrą kapustą. Ta danie jest bogate w smaku, a jednocześnie niesamowicie satysfakcjonujące. Przepis na roladki śląskie to klasyk, który z pewnością będzie częstym gościem na twoim stole, nie tylko podczas świąt czy specjalnych okazji, ale także jako urozmaicenie codziennego menu. Zachęcamy do poznania tej kulinarnych tradycji Śląska i skosztowania tego niebanalnego, pysznego dania.

Składniki:

  • szynka wieprzowa
  • Pierś z indyka
  • schab
  • 1-2 kiełbaski grube
  • 1-2 cebule
  • musztarda
  • ok 2 łyżeczki śmietany kwaśnej
  • ok 3 łyżeczki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Rolady śląskie – jak zrobić?

  1. Mięso oczyścić, pokroić na plastry gr 1cm.
  2. Mięso rozbić tłuczkiem (podobnie postąpić w przypadku schabu). Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą.
  3. Cebulkę i kiełbaskę pokroić w drobniutką kosteczkę.
  4. Pokrojoną cebulkę i kiełbaskę wyłożyć na posmarowane musztardą mięso.
  5. Zwinąć mięso: najpierw zawinąć bok, a następnie zrolować do przodu. Zwinąć biała nicią lub wykałaczkami.
  6. Rozgrzać tłuszcz na patelni, układać roladki, obsmażyć z każdej strony, a następnie podlać gorącą wodą, przykryć. Roladki co jakiś czas obracać i podlewać. Gdy będą miękkie posypać z wierzchu mieloną ostrą papryką.
  7. Zrobić sos: mąkę pszenną rozrobić dokładnie w zimnej wodzie, dodać śmietanę (lekko posolić – zabezpiecza to przed zważeniem się sosu), wymieszać, zahartować (dodać trochę sosu spod rolad), wymieszać i wlać do rolad.

Rolady śląskie – dodatkowe informacje

Gdy mięso jest długie i plastry mięsa wyszłyby małe, można krojąc mięso na plasterki nie dokrawać go do końca (po prostu naciąć), a dopiero następnie ukroić plaster, rozchylić i rozbić go tłuczkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolady śląskie wołowe
Następny przepis: Rollsy z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode