Rolady śląskie
Odkryj smak tradycyjnej kuchni śląskiej z tym autentycznym przepisem na roladki śląskie. Są to smakowite porcje mięsa zestawione z pikantnym farszem i podawane z kluskami i modrą kapustą. Ta danie jest bogate w smaku, a jednocześnie niesamowicie satysfakcjonujące. Przepis na roladki śląskie to klasyk, który z pewnością będzie częstym gościem na twoim stole, nie tylko podczas świąt czy specjalnych okazji, ale także jako urozmaicenie codziennego menu. Zachęcamy do poznania tej kulinarnych tradycji Śląska i skosztowania tego niebanalnego, pysznego dania.
admin
Składniki:
- szynka wieprzowa
- Pierś z indyka
- schab
- 1-2 kiełbaski grube
- 1-2 cebule
- musztarda
- ok 2 łyżeczki śmietany kwaśnej
- ok 3 łyżeczki mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Rolady śląskie – jak zrobić?
- Mięso oczyścić, pokroić na plastry gr 1cm.
- Mięso rozbić tłuczkiem (podobnie postąpić w przypadku schabu). Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą.
- Cebulkę i kiełbaskę pokroić w drobniutką kosteczkę.
- Pokrojoną cebulkę i kiełbaskę wyłożyć na posmarowane musztardą mięso.
- Zwinąć mięso: najpierw zawinąć bok, a następnie zrolować do przodu. Zwinąć biała nicią lub wykałaczkami.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni, układać roladki, obsmażyć z każdej strony, a następnie podlać gorącą wodą, przykryć. Roladki co jakiś czas obracać i podlewać. Gdy będą miękkie posypać z wierzchu mieloną ostrą papryką.
- Zrobić sos: mąkę pszenną rozrobić dokładnie w zimnej wodzie, dodać śmietanę (lekko posolić – zabezpiecza to przed zważeniem się sosu), wymieszać, zahartować (dodać trochę sosu spod rolad), wymieszać i wlać do rolad.
Rolady śląskie – dodatkowe informacje
Gdy mięso jest długie i plastry mięsa wyszłyby małe, można krojąc mięso na plasterki nie dokrawać go do końca (po prostu naciąć), a dopiero następnie ukroić plaster, rozchylić i rozbić go tłuczkiem.