Rolada z żółtego sera

Rolada z żółtego sera

Rolada z żółtego sera to fantastyczny sposób na urozmaicenie zwyczajnego posiłku. Perfekcyjnie łączy w sobie łatwość przygotowania z wyrafinowany smakiem. Ten przepis to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią sobie smaczny i szybki obiad czy kolację. Zawinięte w delikatne ruloniki, pełne intensywnego smaku sera żółtego, nie tylko zadowolą podniebienia, ale także zachwycą zaskakującym wyglądem. Donieś do stołu coś wyjątkowego i z pewnością zachwycisz swoich gości. Świetny pomysł na rodzinne spotkania, ale też przyjęcia. Bez względu na okazję, rolada z sera żółtego zawsze będzie strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • 0,5 kg sera żółtego (w kostce, hermetycznie pakowany)
  • 0,5 kostki masła
  • 10-15 dag. serka topionego o smaku śmietankowym
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała papryka czerwona
  • 15 dag. szynki konserwowej w kostce
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Rolada z żółtego sera – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowanie farszu:
    Masło utrzeć z serkiem topionym. Paprykę, jajka i szynkę drobno pokroić i wymieszać z utartym masłem. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Przygotowanie sera:
    Ser włożyć na kilka minut do gorącej wody, nie wyciągając z opakowania. Obracać torebką tak, aby równomiernie zmiękł (pilnować aby się nie rozpuścił). Miękki żółty ser wyjąć z wody i z opakowania. Rozwałkować jak ciasto na makaron, posmarować przygotowaną masą i zawinąć jak roladę. Owinąć folią i włożyć do lodówki, aby zastygło. Zastygniętą roladę kroimy w plastry i podajemy z pieczywem.
    Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Dobra rada: do farszu można zamiast papryki dać np. oliwki zielone bądź ogórka konserwowego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Następny przepis: Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode