Rolada z żółtego sera
Rolada z żółtego sera to fantastyczny sposób na urozmaicenie zwyczajnego posiłku. Perfekcyjnie łączy w sobie łatwość przygotowania z wyrafinowany smakiem. Ten przepis to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią sobie smaczny i szybki obiad czy kolację. Zawinięte w delikatne ruloniki, pełne intensywnego smaku sera żółtego, nie tylko zadowolą podniebienia, ale także zachwycą zaskakującym wyglądem. Donieś do stołu coś wyjątkowego i z pewnością zachwycisz swoich gości. Świetny pomysł na rodzinne spotkania, ale też przyjęcia. Bez względu na okazję, rolada z sera żółtego zawsze będzie strzałem w dziesiątkę!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg sera żółtego (w kostce, hermetycznie pakowany)
- 0,5 kostki masła
- 10-15 dag. serka topionego o smaku śmietankowym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała papryka czerwona
- 15 dag. szynki konserwowej w kostce
- szczypiorek
- sól, pieprz
Rolada z żółtego sera – jak zrobić?
-
1.
Przygotowanie farszu:
Masło utrzeć z serkiem topionym. Paprykę, jajka i szynkę drobno pokroić i wymieszać z utartym masłem. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sera:
Ser włożyć na kilka minut do gorącej wody, nie wyciągając z opakowania. Obracać torebką tak, aby równomiernie zmiękł (pilnować aby się nie rozpuścił). Miękki żółty ser wyjąć z wody i z opakowania. Rozwałkować jak ciasto na makaron, posmarować przygotowaną masą i zawinąć jak roladę. Owinąć folią i włożyć do lodówki, aby zastygło. Zastygniętą roladę kroimy w plastry i podajemy z pieczywem.
Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Dobra rada: do farszu można zamiast papryki dać np. oliwki zielone bądź ogórka konserwowego
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Następny przepis: Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette