Rolada z Szynki

Rolada z Szynki

Smakowite roladki z szynki konserwowej z serkiem Almette to świetny dodatek do zimowego stół, domowej imprezy czy eleganckiego przyjęcia. To danie, wykończone unikalnym smakiem sera Almette, z pewnością spodoba się miłośnikom szynki konserwowej. Lekko słony smak szynki idealnie łączy się z delikatnym, aksamitnym i kremowym smakiem sera, tworząc wyrafinowaną roladę, która jest jednocześnie sycąca i lekka. Ta szybka, prosta i łatwa w przygotowaniu przystawka z pewnością zadowoli wszystkich gości i stanie się ulubieńcem na każdym stole. Bez wątpienia to danie jest dowodem na to, że proste składniki mogą tworzyć wyjątkowe smaki.

Składniki:

  • 9 plasterków szynki
  • serek homogenizowany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki serka typu Almette
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 małe płaty papryki konserwowej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka z małą górką żelatyny

Rolada z szynki – jak zrobić?

  1. Zalać 5 łyżkami zimnej wody 1 łyżeczkę żelatyny i odstawić na 10 min. do napęcznienia.
    Plastry szynki układać na folii aluminiowej w prostokącie, w dwóch rzędach tak, aby nachodziły na siebie.
    Pokroić ogórki i paprykę w drobną kosteczkę, wrzucić do miseczki, dodać majonez, serki Almette, doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie podgrzać żelatynę w mikrofali tylko do rozpuszczenia się i wlać do miski, szybko wymieszać. Jeśli masa jest zbyt płynna, można na kilka minut wstawić do lodówki. Gdy zacznie ściągać, należy szybko rozsmarować całość na szynce i zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. Całość zawinąć ciasno w folię i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
    Na drugi dzień zdjąć folię i kroić w plasterki. Układać na talerzu. To szybka przekąska, która gwarantuje, że szybko zniknie z talerza.

Porady – Dodatkowe informacje

Najlepsza na drugi dzień jak dobrze ściągnie przez noc w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Następny przepis: Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode