Rolada z Szynki
Smakowite roladki z szynki konserwowej z serkiem Almette to świetny dodatek do zimowego stół, domowej imprezy czy eleganckiego przyjęcia. To danie, wykończone unikalnym smakiem sera Almette, z pewnością spodoba się miłośnikom szynki konserwowej. Lekko słony smak szynki idealnie łączy się z delikatnym, aksamitnym i kremowym smakiem sera, tworząc wyrafinowaną roladę, która jest jednocześnie sycąca i lekka. Ta szybka, prosta i łatwa w przygotowaniu przystawka z pewnością zadowoli wszystkich gości i stanie się ulubieńcem na każdym stole. Bez wątpienia to danie jest dowodem na to, że proste składniki mogą tworzyć wyjątkowe smaki.
admin
Składniki:
- 9 plasterków szynki
- serek homogenizowany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki serka typu Almette
- 3 ogórki konserwowe
- 4 małe płaty papryki konserwowej
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka z małą górką żelatyny
Rolada z szynki – jak zrobić?
-
Zalać 5 łyżkami zimnej wody 1 łyżeczkę żelatyny i odstawić na 10 min. do napęcznienia.
Plastry szynki układać na folii aluminiowej w prostokącie, w dwóch rzędach tak, aby nachodziły na siebie.
Pokroić ogórki i paprykę w drobną kosteczkę, wrzucić do miseczki, dodać majonez, serki Almette, doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie podgrzać żelatynę w mikrofali tylko do rozpuszczenia się i wlać do miski, szybko wymieszać. Jeśli masa jest zbyt płynna, można na kilka minut wstawić do lodówki. Gdy zacznie ściągać, należy szybko rozsmarować całość na szynce i zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. Całość zawinąć ciasno w folię i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Na drugi dzień zdjąć folię i kroić w plasterki. Układać na talerzu. To szybka przekąska, która gwarantuje, że szybko zniknie z talerza.
Porady – Dodatkowe informacje
Najlepsza na drugi dzień jak dobrze ściągnie przez noc w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Następny przepis: Rolada ze szpinakiem i serkiem Almette