Rolada z kurczaka

Rolada z kurczaka

Zapraszamy do odkrycia rozkoszy smaków z naszym przepisem na roladę z kurczaka. To smaczne, sycące danie o delikatnym aromacie, które z pewnością zadowoli zarówno wielbicieli mięsnych przysmaków, jak i osoby poszukujące lekkich i odżywczych posiłków. Rolada z kurczaka stanowi doskonałą bazę dla wielu różnorodnych dodatków, zachęca do eksperymentów i twórczej ekspresji w kuchni. To idealny pomysł na obiad, który zaskoczy i zachwyci gości, jak również na rodzinny posiłek, wprowadzający do codzienności odrobinę uroczystego charakteru. Składniki na naszą roladę gotowaną z kurczaka są proste i łatwo dostępne, co dodatkowo ułatwia przyjęcie wyzwania kulinarnego.

Składniki:

  • Sprawiony kurczak dobrej jakości o wadze 1,6-1,7 kg
  • Mały pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • Świeży lubczyk
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Kilka ziaren pieprzu
  • 3 litry wody
  • 2 jajka
  • Łyżka oleju do smażenia omletu
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
  • Mały 10-centymetrowy bandaż z gazy, kupiony w aptece

Rolada gotowana z kurczaka – jak zrobić?

  1. Z podanych warzyw, w płaskim rondlu ugotuj bulion warzywny (30-40 minut).
  2. Przygotuj kurczaka. Odetnij szyję, pozostawiając część skóry, delikatnie odetnij skrzydełka również pozostawiając nadmiar skóry tak, aby w skórze nie pozostawić wyraźnych otworów. Podobnie odetnij kuper. Teraz ostrym nożem do filetowania rozetnij tuszkę wzdłuż kręgosłupa. W dalszej kolejności oddziel kości od mięsa w taki sposób, aby mięso i skóra stanowiły jeden płat, który będziesz zwijać. Oddzieloną szyję, skrzydełka i korpus wykorzystaj na bulion.
  3. Oddziel żółtka od białek – z białek ubij sztywną pianę, lekko posól i połącz ubijając z żółtkami; usmaż omlet. Podczas smażenia dodaj żurawinę lub rodzynki.
  4. Wykałaczką zamknij otwory w skórze pozostałe po odcięciu skrzydełek i szyi. Rozłóż mięso kurczaka skórą w dół, posól i połóż na nim usmażony omlet. Mięso zroluj ciasno, zepnij szpilkami kuchennymi lub wykałaczkami. Dla zachowania dobrego kształtu rolady, „zabandażuj” mięso używając do tego zwykłego, małego bandaża z gazy.
  5. Tak przygotowaną roladę umieść w rondlu z gorącym bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
  6. Po ugotowaniu roladę wyjmij i dobrze ostudź. Z zimnej rolady zdejmij bandaż oraz usuń szpilki i wykałaczki.

Jest przepyszna na zimno z pieczywem z masłem, ale również z dowolną pikantną sałatką.

Rolada z kurczaka – dodatkowe informacje

Jest przepyszna na zimno z pieczywem z masłem ale również z dowolną pikantną sałatką.

Wybornie smakuje też z moimi buraczkami ze śliwkami suszonymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: rolada z karpia z dwójką w tle
Następny przepis: Rolada z łopatki faszerowana pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode