Rolada z boczku pieczona

Rolada z boczku pieczona

Zapraszamy do skosztowania niecodziennego przepisu na roladę z boczku pieczoną. Doskonały pomysł na obiad dla miłośników klasycznych polskich smaków. Ta wyjątkowa danie kuchni domowej z pewnością zachwyci gości i domowników. To cudowne połączenie soczystego mięsa z aromatycznymi ziołami. Ten przepis na roladę z boczku jest dowodem na to, że z prostych składników można przygotować coś wykwintnego i niepowtarzalnego. Rolada z boczku to po prostu ucztowanie na najwyższym poziomie. To danie z pewnością zagosci na Waszych stołach na dobre!

Składniki:

  • około 2 kilogramy surowego boczku bez skóry
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu

Rolada z boczku pieczona – jak zrobić?

  1. Płat boczku natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz startym czosnkiem.
    Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinać lekko nożem -kratkę.
    Położyć na desce stroną z tłuszczem do dołu, a następnie wysmarować musztardą oraz miodem.
    Boczek zwinąć w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawinąć sznurkiem.
    Położyć na blachę i piec ok. 2 godziny w temperaturze 180°C.
    Po upieczeniu odstawić na około pół godziny.

Porady – dodatkowe informacje

Można dodać do środka suszone śliwki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie
Następny przepis: Rolada z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode