Rolada z boczku pieczona
Zapraszamy do skosztowania niecodziennego przepisu na roladę z boczku pieczoną. Doskonały pomysł na obiad dla miłośników klasycznych polskich smaków. Ta wyjątkowa danie kuchni domowej z pewnością zachwyci gości i domowników. To cudowne połączenie soczystego mięsa z aromatycznymi ziołami. Ten przepis na roladę z boczku jest dowodem na to, że z prostych składników można przygotować coś wykwintnego i niepowtarzalnego. Rolada z boczku to po prostu ucztowanie na najwyższym poziomie. To danie z pewnością zagosci na Waszych stołach na dobre!
admin
Składniki:
- około 2 kilogramy surowego boczku bez skóry
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
Rolada z boczku pieczona – jak zrobić?
- Płat boczku natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz startym czosnkiem.
Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinać lekko nożem -kratkę.
Położyć na desce stroną z tłuszczem do dołu, a następnie wysmarować musztardą oraz miodem.
Boczek zwinąć w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawinąć sznurkiem.
Położyć na blachę i piec ok. 2 godziny w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu odstawić na około pół godziny.
Porady – dodatkowe informacje
Można dodać do środka suszone śliwki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie
Następny przepis: Rolada z indyka