Rolada waflowa z galaretką, herbatnikami i rodzynkami
Z przyjemnością prezentujemy przepis na roladę waflową z galaretką, herbatnikami i rodzynkami, czyli uczta dla prawdziwych smakoszy! Tę wyjątkową roladę waflową charakteryzuje niesamowita mieszanina smaków i faktur – delikatny wafel, błyszcząca, kwaskowata galaretka, chrupiące herbatniki i słodkie, miękkie rodzynki. To połączenie, które z pewnością zaskoczy i zachwyci wszystkich miłośników słodkości! Spróbuj naszej rolady waflowej z bakaliami. Jego smak, różnorodność składników oraz barwa, którą sprawi na twoim stole, zaskoczy i sprawi, że nie będziesz mógł się oprzeć jej urokowi. Idealne na specjalne okazje, jak i na co dzień.
admin
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 opakowania herbatników
- galaretka, najlepiej agrestowa, rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody
- 3 kawałki wafli
- opcjonalnie: rodzynki
Rolada waflowa z galaretką, herbatnikami i rodzynkami – jak zrobić?
- Margarynę, cukier oraz kakao należy zagotować i ostudzić. Rozkruszyć 2 paczki herbatników, a galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.
- Do zagotowanej masy dodajemy galaretkę oraz herbatniki, rodzynki według uznania, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Gdy masa jest już lekko tężsiejąca, rozkładamy 3 wafle tortowe kwadratowe tak, żeby jeden lekko zachodził na drugi szerokimi kratkami do góry, smarujemy równomiernie i jeszcze ciepłą zwijamy. Możemy pozostawić na chwilę, żeby wafle nieco zmiękły, wtedy łatwiej będzie nam zwijać roladę.
xxxx – dodatkowe informacje
Możecie dodać 3/4 szklanki cukru czasem tak robię gdy nie chcę aby rolada była mocno słodka
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada TOFFI
Następny przepis: Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie