Rolada waflowa z galaretką, herbatnikami i rodzynkami

Rolada waflowa z galaretką, herbatnikami i rodzynkami

Z przyjemnością prezentujemy przepis na roladę waflową z galaretką, herbatnikami i rodzynkami, czyli uczta dla prawdziwych smakoszy! Tę wyjątkową roladę waflową charakteryzuje niesamowita mieszanina smaków i faktur – delikatny wafel, błyszcząca, kwaskowata galaretka, chrupiące herbatniki i słodkie, miękkie rodzynki. To połączenie, które z pewnością zaskoczy i zachwyci wszystkich miłośników słodkości! Spróbuj naszej rolady waflowej z bakaliami. Jego smak, różnorodność składników oraz barwa, którą sprawi na twoim stole, zaskoczy i sprawi, że nie będziesz mógł się oprzeć jej urokowi. Idealne na specjalne okazje, jak i na co dzień.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 opakowania herbatników
  • galaretka, najlepiej agrestowa, rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody
  • 3 kawałki wafli
  • opcjonalnie: rodzynki

Rolada waflowa z galaretką, herbatnikami i rodzynkami – jak zrobić?

  1. Margarynę, cukier oraz kakao należy zagotować i ostudzić. Rozkruszyć 2 paczki herbatników, a galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.
  2. Do zagotowanej masy dodajemy galaretkę oraz herbatniki, rodzynki według uznania, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  3. Gdy masa jest już lekko tężsiejąca, rozkładamy 3 wafle tortowe kwadratowe tak, żeby jeden lekko zachodził na drugi szerokimi kratkami do góry, smarujemy równomiernie i jeszcze ciepłą zwijamy. Możemy pozostawić na chwilę, żeby wafle nieco zmiękły, wtedy łatwiej będzie nam zwijać roladę.

xxxx – dodatkowe informacje

Możecie dodać 3/4 szklanki cukru czasem tak robię gdy nie chcę aby rolada była mocno słodka


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada TOFFI
Następny przepis: Rolada ustrzycka w panierce z gruszkami na wytrawnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode