Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone

Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone

Zapraszamy na prawdziwy rarytas, który wizualnie, jak i smakowo, zaskoczy niejednego miłośnika słodkości. Nieskazitelna kompozycja prostej rolady z delikatnym, lekko słodkim nadzieniem z sera mascarpone z truskawkami to doskonały pomysł na deser na każdą okazję. Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone to propozycja dla osób, które cenią sobie smak i aromat świeżych owoców. Przepis nie jest skomplikowany, choć wymaga odrobinę precyzji. Warto jednak poświęcić mu chwilę, bo efekt końcowy, pełen kremowego sernika i soczystych truskawek z pewnością zadowoli kubki smakowe każdego łasucha.

Składniki:

  • – 4 jajka
  • – 90 g cukru
  • – 3 łyżki miodu
  • – 80g mąki pszennej
  • – 30 g mąki ziemniaczanej
  • – czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • – szczypta soli
  • – łyżeczka skórki cytrynowej startej na drobnej tarce
  • Nadzienie:
  • – 250g sera mascarpone
  • – 2 czubate łyżki cukru pudru
  • – szklanka śmietany 36%
  • – 1 i pół łyżeczki żelatyny
  • – dwie łyżki wina białego
  • – 60 dag dowolnych owoców (mogą być truskawki, czereśnie, maliny, porzeczki, itp.)

Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone – jak zrobić?

  1. 1. Ciasto:

    Mąki przesiej. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli mieszając dodaj po jednym żółtku. Wsyp stopniowo mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj miód i skórkę cytrynową. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 10 min. Tak upieczony biszkopt natychmiast przełóż na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, jednocześnie zdejmując papier do pieczenia. Ciasto zwiń dość ciasno w roladę i odstaw do wystygnięcia.

  2. 2. Nadzienie:

    Śmietanę ubij z cukrem i dokładnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Żelatynę wsyp do 4 łyżek chłodnej wody, odstaw na kilkanaście minut aby napęczniała, po czym podgrzej w celu jej rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę dodaj do ubitej śmietany i wlej wino białe. Truskawki umyj i pokrój w plastry.

  3. 3. Składanie:

    Rozwiń powoli zimny biszkopt i posmaruj go nadzieniem. Posyp całość równomiernie truskawkami, po czym zwiń powoli roladę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki usuń folię i posyp roladę cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

Możesz też część truskawek zmiksować na gładko i dodać do nadzienia, co nada mu różowej barwy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada truskawkowa
Następny przepis: Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode