Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone
Składniki:
- – 4 jajka
- – 90 g cukru
- – 3 łyżki miodu
- – 80g mąki pszennej
- – 30 g mąki ziemniaczanej
- – czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- – szczypta soli
- – łyżeczka skórki cytrynowej startej na drobnej tarce
- Nadzienie:
- – 250g sera mascarpone
- – 2 czubate łyżki cukru pudru
- – szklanka śmietany 36%
- – 1 i pół łyżeczki żelatyny
- – dwie łyżki wina białego
- – 60 dag dowolnych owoców (mogą być truskawki, czereśnie, maliny, porzeczki, itp.)
Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone – jak zrobić?
-
1. Ciasto:
Mąki przesiej. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli mieszając dodaj po jednym żółtku. Wsyp stopniowo mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj miód i skórkę cytrynową. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 10 min. Tak upieczony biszkopt natychmiast przełóż na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, jednocześnie zdejmując papier do pieczenia. Ciasto zwiń dość ciasno w roladę i odstaw do wystygnięcia.
-
2. Nadzienie:
Śmietanę ubij z cukrem i dokładnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Żelatynę wsyp do 4 łyżek chłodnej wody, odstaw na kilkanaście minut aby napęczniała, po czym podgrzej w celu jej rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę dodaj do ubitej śmietany i wlej wino białe. Truskawki umyj i pokrój w plastry.
-
3. Składanie:
Rozwiń powoli zimny biszkopt i posmaruj go nadzieniem. Posyp całość równomiernie truskawkami, po czym zwiń powoli roladę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki usuń folię i posyp roladę cukrem pudrem.
Porady – dodatkowe informacje
Możesz też część truskawek zmiksować na gładko i dodać do nadzienia, co nada mu różowej barwy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada truskawkowa
Następny przepis: Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem