Rolada truskawkowa
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 3,5 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa śmietankowo – truskawkowa:
- około 600 g świezych oczyszczonych truskawek
- 250 ml śmietany kremówki 30 procentowej
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki cukru pudru
- oraz cukier puder do oprószenia rolady, do oprószenia sciereczki
- swieze truskawki do dekoracji
Rolada truskawkowa – jak zrobić?
-
1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane obie mąki – pszenna i ziemniaczaną – i bardzo delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.
W międzyczasie ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem. Położyć na niej wierzchem ku sciereczce upieczoną, gorącą roladę, pamiętając o zdjęciu papieru z góry.
Szybko zwinąć razem ze ściereczką roladę, odłożyć do wystudzenia.
-
2. Masa z truskawkami:
Około 400 g truskawek zmiksować blenderem na aksamitny sos, a resztę pokroić na małe kawałki.
Żelatynę w proszku przesypać do małej miseczki, zalać zimną wodą, a następnie podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodawać stopniowo do sosu z truskawek, delikatnie wymieszać. Dodać żelatynę, na początku najlepiej wymieszać ją z 3 łyżkami kremu, następnie dodać do reszty i delikatnie, lecz dobrze wymieszać. Na końcu dodać pokrojone truskawki. Masę schodzić w lodówce, aby nieco zgęstniała.
Zimną roladę rozwinąć, szybko rozprowadzić na niej masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki, aby całkowicie stęzała.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, udekorować truskawkami.
Porady – Rolada truskawkowa – dodatkowe informacje
Potrzebna jest także ściereczka, na przykład lniana.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada szpinakowa z serkiem i papryką
Następny przepis: Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone