Rolada truskawkowa

Rolada truskawkowa

Czy jest coś lepszego niż sezonowe, soczyste truskawki zawinięte w delikatnym biszkopcie? Moja rolada truskawkowa to kwintesencja lata zdystylowana do formy ciasta. Zrobienie jej to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Świeże truskawki, kremowa masa śmietankowa i puszyste ciasto – to kompozycja, która rozpływa się w ustach, pozostawiając niezapomniany smak. Przygotowanie rolady truskawkowej to także doskonały sposób na wykorzystanie owoców sezonowych. Proponuję skosztować tej rolady, kiedy truskawki są w pełni dojrzałe, a ich smak i aromat nie do podrobienia. Spróbujcie tej rolady, nie pożałujecie!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 3,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowo – truskawkowa:
  • około 600 g świezych oczyszczonych truskawek
  • 250 ml śmietany kremówki 30 procentowej
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • oraz cukier puder do oprószenia rolady, do oprószenia sciereczki
  • swieze truskawki do dekoracji

Rolada truskawkowa – jak zrobić?

  1. 1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.

    Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane obie mąki – pszenna i ziemniaczaną – i bardzo delikatnie wymieszać.

    Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.

    W międzyczasie ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem. Położyć na niej wierzchem ku sciereczce upieczoną, gorącą roladę, pamiętając o zdjęciu papieru z góry.

    Szybko zwinąć razem ze ściereczką roladę, odłożyć do wystudzenia.

  2. 2. Masa z truskawkami:

    Około 400 g truskawek zmiksować blenderem na aksamitny sos, a resztę pokroić na małe kawałki.

    Żelatynę w proszku przesypać do małej miseczki, zalać zimną wodą, a następnie podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.

    Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodawać stopniowo do sosu z truskawek, delikatnie wymieszać. Dodać żelatynę, na początku najlepiej wymieszać ją z 3 łyżkami kremu, następnie dodać do reszty i delikatnie, lecz dobrze wymieszać. Na końcu dodać pokrojone truskawki. Masę schodzić w lodówce, aby nieco zgęstniała.

    Zimną roladę rozwinąć, szybko rozprowadzić na niej masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki, aby całkowicie stęzała.

    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, udekorować truskawkami.

Porady – Rolada truskawkowa – dodatkowe informacje

Potrzebna jest także ściereczka, na przykład lniana.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada szpinakowa z serkiem i papryką
Następny przepis: Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode