Rolada TOFFI
Chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym deserem? Rolada TOFFI jest wyborem dla tych, którzy cenią połączenia tradycyjnych składników z odrobiną ekstrawagancji. To delikatne ciasto, przepełnione kuszącym smakiem toffi, idealne na każdą okazję. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko podstawowych składników, którymi z pewnością dysponuje każda kuchnia. Rolada TOFFI to połączenie intensywnej, słodkiej masy karmelowej z delikatnym biszkoptem, które razem tworzą nadzwyczaj harmonijne kompozycje smakowe. Ten przepis to gwarancja sukcesu na każdej imprezie czy spotkaniu z bliskimi. Niezależnie od pory dnia, rolada TOFFI zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 3 jajka
- 4 dag cukru
- 6 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru do posypania ciasta po upieczeniu
- MASA:
- 1 budyń toffi z cukrem
- 2-3 łyżki masy krówki
- 1 kostka masła
Rolada toffi – jak zrobić?
- Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Na koniec dodać mąki i proszek.
Ciasto rozsmarować na płaskiej blaszce i piec 15-20 min. w temp. 180st. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć na posypaną cukrem ścierkę, zdjąć papier i zwinąć.
- Masa:
Ugotować budyń wg przepisu, wystudzić, a następnie utrzeć z margaryną, masą krówkową i posmarować roladę.
Rolada TOFFI – dodatkowe informacje
Do masy można dodać 2 łyżki cukru pudru jeśli ktoś woli słodsze masy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem
Następny przepis: Rolada waflowa z galaretką, herbatnikami i rodzynkami