Rolada TOFFI

Rolada TOFFI

Chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym deserem? Rolada TOFFI jest wyborem dla tych, którzy cenią połączenia tradycyjnych składników z odrobiną ekstrawagancji. To delikatne ciasto, przepełnione kuszącym smakiem toffi, idealne na każdą okazję. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko podstawowych składników, którymi z pewnością dysponuje każda kuchnia. Rolada TOFFI to połączenie intensywnej, słodkiej masy karmelowej z delikatnym biszkoptem, które razem tworzą nadzwyczaj harmonijne kompozycje smakowe. Ten przepis to gwarancja sukcesu na każdej imprezie czy spotkaniu z bliskimi. Niezależnie od pory dnia, rolada TOFFI zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 3 jajka
  • 4 dag cukru
  • 6 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru do posypania ciasta po upieczeniu
  • MASA:
  • 1 budyń toffi z cukrem
  • 2-3 łyżki masy krówki
  • 1 kostka masła

Rolada toffi – jak zrobić?

  1. Ciasto:

    Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Na koniec dodać mąki i proszek.

    Ciasto rozsmarować na płaskiej blaszce i piec 15-20 min. w temp. 180st. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć na posypaną cukrem ścierkę, zdjąć papier i zwinąć.

  2. Masa:

    Ugotować budyń wg przepisu, wystudzić, a następnie utrzeć z margaryną, masą krówkową i posmarować roladę.

Rolada TOFFI – dodatkowe informacje

Do masy można dodać 2 łyżki cukru pudru jeśli ktoś woli słodsze masy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem
Następny przepis: Rolada waflowa z galaretką, herbatnikami i rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode