Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem
Zapraszamy do wypróbowania naszego wyjątkowego przepisu – rolady szpinakowej z wędzonym kurczakiem. To danie ma nie tylko atrakcyjny wygląd, ale także wspaniały smak. Połączenie delikatnego szpinaku, soczystego kurczaka oraz aromatycznych przypraw tworzy niezapomniane doznanie kulinarnych zmysłów. Idealne na specjalne okazje, może być także ciekawą propozycją zdrowej kolacji dla całej rodziny. Na YouTube można znaleźć wiele inspirujących filmów prezentujących różne sposoby przygotowania rolady szpinakowej, my jednak proponujemy wypróbowanie właśnie naszego przepisu. Niezależnie od okazji, ta rolada szpinakowa z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
admin
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 3 łyżki mąki
- 4 jajka
- 300 g wędzonego filetu z kurczaka
- 250 g serka twarożku śmietankowego
- pół pęczka koperku
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem – jak zrobić?
- Szpinak delikatnie rozmrozić i przełożyć na suchą patelnię. Smażyć do całkowitego odparowania wody, pod koniec dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażyć i wystudzić. Szpinak przełożyć do miski. Białka oddzielić od żółtek. Do szpinaku dodać 4 żółtka, mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Całość delikatnie wymieszać.
- Blachę z piekarnika wysmarować punktowo masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę szpinakową rozsmarować na całej powierzchni blachy na grubość ok. 1 cm i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 12 minut (UWAGA – każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto pilnować ciasta podczas pieczenia). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt szpinakowy wystudzić, następnie zimny przełożyć na ręcznik kuchenny i zerwać delikatnie papier. Filet z kurczaka pokroić na cienkie plasterki. W misce wymieszać serek twarożkowy z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku i posiekanym koperkiem, na koniec doprawić go solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Serek rozsmarować na całej powierzchni ciasta szpinakowego. Na górę ułożyć plasterki wędzonego filetu. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, przełożyć je do folii aluminiowej lub spożywczej i włożyć do lodówki na min. 2 h, najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić na plastry. Polecam, bo rolada jest rewelacyjna w smaku 🙂
SMACZNEGO!!!
Sprawdź również film na temat przygotowania rolady szpinakowej na kanale Youtube!
Słowa kluczowe: rolada szpinakowa youtube
xxxx – dodatkowe informacje
Roladę szpinakową z wędzonym kurczakiem najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy smaki się połączą i będzie idealna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone
Następny przepis: Rolada TOFFI