Rolada szpinakowa z nadzieniem na słodko i ziarnami granatu
Zapraszam was do odkrycia wspaniałego połączenia słodkich i pikantnych smaków w naszym przepisie na Roladę Szpinakową z Nadzieniem na Słodko i Ziarnami Granatu. Ten niesamowity deser łączy w sobie świeży, lekko gorzki smak szpinaku z delikatną słodyczą nadzienia. Roleda jest przygotowana na bazie delikatnej rolady biszkoptowej ze szpinakiem, co nadaje jej wyjątkowej lekkości. Ostry akcent ziaren granatu dodaje deserowi niepowtarzalnej soczystości, a także fantazyjnie ozdabia wierzch rolady. Przepis jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również zdrowy i pełen witamin. Idealny pomysł na oryginalny i kolorowy deser.
admin
Składniki:
- Forma: 30×36 cm
- Składniki ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 20 dag szpinaku
- 1/4 szklanki oleju
- Sól do smaku
- Papier do pieczenia
- Składniki nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 350 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 zagęstnik do śmietany
- Pestki z 1 granatu
Rolada biszkoptowa ze szpinakiem z nadzieniem na słodko i ziarnami granatu – jak zrobić?
- Szpinak obrać z ogonków, zmiksować.
- Jajka posolić do smaku, ubić z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem, olej i zmiksowany szpinak, delikatnie i dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozsmarować na równy płat, wstawić do nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu delikatnie zdjąć papier z ciasta, zwinąć za pomocą ściereczki w roladę jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do wystygnięcia.
- Pestki granatu wyłuskać.
- Śmietanę ubić na sztywno, potem porcjami dodawać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem, ubijać.
- Następnie dodać serek mascarpone, całość wymieszać.
- Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować białą masą (część kremu zostawić do dekoracji), posypać na krem pestki granatu, zwinąć roladę. Zawinąć w papier do pieczenia, chwilę schłodzić.
- Udekorować ciasto pozostałym kremem i pestkami granatu, schłodzić.
Porady – dodatkowe informacje
1.do kremu można dodać 2-3 łyżki jogurtu greckiego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada szpinakowa z łososiem
Następny przepis: Rolada szpinakowo – łososiowa