Rolada pieczona z rabarbarem
Przedstawiam przepis na wyjątkową roladę pieczoną z rabarbarem. To niepowtarzalne połączenie smaków z pewnością was zachwyci, a rolada stanie się prawdziwym hitem na waszym stole. Rabarbar, swoim lekko kwaskowatym smakiem, doskonale kontrastuje z ciastem, dodając mu unikalnego wydźwięku. Tworzy to ciekawą, pełną smaku kompozycję, która rozpływa się w ustach. Dzięki naszemu przepisowi, przygotowanie tej rolady nie jest wcale trudne, a efekt końcowy z pewnością przekroczy wasze oczekiwania. Zaskoczcie swoich bliskich niebanalnym deserem – roladą pieczoną z rabarbarem. Cieszcie się wspólnie chwilą i smakiem domowego wypieku.
admin
Składniki:
- Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie rabarbarowe:
- ok. 500 g rabarbaru
- 3 lekko zaokrąglone łyzki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 lekko zaokrąglone łyżki bułki tartej
Rolada pieczona z rabarbarem – jak zrobić?
- Rabarbar obrać, pokroić w paski. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć cienką, płaską warstwą na dużą blachę, tą, która jest dołączona do kuchenki.
- Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do piany, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na małych obrotach. Ciasto delikatnie wyłożyć na rozłożonym rabarbarze, równo rozprowadzić. Piec na złoty kolor, ok. 30 minut w 180°C.
- Po upieczeniu gorące ciasto przykrywamy ściereczką, nakładamy kratkę (z piekarnika) i energicznym ruchem odwracamy. Zdejmujemy papier do pieczenia i wyjmujemy kratkę ze spodu. Pomagając sobie ściereczką zawijamy gorące jeszcze ciasto. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast rabarbaru, możemy dodać ok 5 jabłek startych na grubej tarce i doprawionych 3 łyżkami cukru i 1 płaską łyżeczką cynamonu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada naleśnikowa z serkiem
Następny przepis: Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami