Rolada pieczona z rabarbarem

Rolada pieczona z rabarbarem

Przedstawiam przepis na wyjątkową roladę pieczoną z rabarbarem. To niepowtarzalne połączenie smaków z pewnością was zachwyci, a rolada stanie się prawdziwym hitem na waszym stole. Rabarbar, swoim lekko kwaskowatym smakiem, doskonale kontrastuje z ciastem, dodając mu unikalnego wydźwięku. Tworzy to ciekawą, pełną smaku kompozycję, która rozpływa się w ustach. Dzięki naszemu przepisowi, przygotowanie tej rolady nie jest wcale trudne, a efekt końcowy z pewnością przekroczy wasze oczekiwania. Zaskoczcie swoich bliskich niebanalnym deserem – roladą pieczoną z rabarbarem. Cieszcie się wspólnie chwilą i smakiem domowego wypieku.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie rabarbarowe:
  • ok. 500 g rabarbaru
  • 3 lekko zaokrąglone łyzki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 lekko zaokrąglone łyżki bułki tartej

Rolada pieczona z rabarbarem – jak zrobić?

  1. Rabarbar obrać, pokroić w paski. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą, wymieszać. Wyłożyć cienką, płaską warstwą na dużą blachę, tą, która jest dołączona do kuchenki.
  2. Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do piany, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na małych obrotach. Ciasto delikatnie wyłożyć na rozłożonym rabarbarze, równo rozprowadzić. Piec na złoty kolor, ok. 30 minut w 180°C.
  3. Po upieczeniu gorące ciasto przykrywamy ściereczką, nakładamy kratkę (z piekarnika) i energicznym ruchem odwracamy. Zdejmujemy papier do pieczenia i wyjmujemy kratkę ze spodu. Pomagając sobie ściereczką zawijamy gorące jeszcze ciasto. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast rabarbaru, możemy dodać ok 5 jabłek startych na grubej tarce i doprawionych 3 łyżkami cukru i 1 płaską łyżeczką cynamonu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada naleśnikowa z serkiem
Następny przepis: Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode