Rolada naleśnikowa z serkiem
Witamy w kuchni pełnej kulinarnych eksperymentów! Dziś przygotujemy coś, co zachwyci największych wielbicieli tradycyjnych przekąsek – roladę naleśnikową z serkiem. To proste danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, przyjęcie czy piknik. Chrupiące, delikatne naleśniki wypełnione aksamitnym serkiem to połączenie, które wprawi w zachwyt nawet najbardziej wymagające podniebienia. Rolada naleśnikowa to idealny pomysł na wykorzystanie pozostałych naleśników. Wzbogacona o dodatek sera twarogowego, daje nie tylko pyszne, ale i pożywne danie. Aromatyczna, pełna smaku rolada naleśnikowa przypomni Ci smak dzieciństwa – zapewniamy, że ten przepis pokochasz od pierwszego kęsa!
admin
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 600 ml mleka
- 25 dkg mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
- Farsz:
- serek homogenizowany brzoskwiniowy
- puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania.
Rolada naleśnikowa z serkiem – jak zrobić?
- Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem, (ciasto będzie rzadkie – takie ma być).
Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto naleśnikowe i wstawić do nagrzanego do 210 C piekarnika. Piec 20-25 minut.
Po tym czasie wyjąć naleśnik i ostudzić.
- Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Naleśnik posmarować serkiem i wyłożyć owocami – zwinąć w roladę.
- Posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Porady – dodatkowe informacje
Możemy zrobić wytrawną roladę- nie dodajemy cukrów do ciasta naleśnikowego a farsz robimy np. mięsno-warzywny. Polecam 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada orzechowo - kajmakowa
Następny przepis: Rolada pieczona z rabarbarem