Rolada naleśnikowa z serkiem

Rolada naleśnikowa z serkiem

Witamy w kuchni pełnej kulinarnych eksperymentów! Dziś przygotujemy coś, co zachwyci największych wielbicieli tradycyjnych przekąsek – roladę naleśnikową z serkiem. To proste danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, przyjęcie czy piknik. Chrupiące, delikatne naleśniki wypełnione aksamitnym serkiem to połączenie, które wprawi w zachwyt nawet najbardziej wymagające podniebienia. Rolada naleśnikowa to idealny pomysł na wykorzystanie pozostałych naleśników. Wzbogacona o dodatek sera twarogowego, daje nie tylko pyszne, ale i pożywne danie. Aromatyczna, pełna smaku rolada naleśnikowa przypomni Ci smak dzieciństwa – zapewniamy, że ten przepis pokochasz od pierwszego kęsa!

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 600 ml mleka
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • serek homogenizowany brzoskwiniowy
  • puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania.

Rolada naleśnikowa z serkiem – jak zrobić?

  1. Ciasto naleśnikowe:

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem, (ciasto będzie rzadkie – takie ma być).

    Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto naleśnikowe i wstawić do nagrzanego do 210 C piekarnika. Piec 20-25 minut.

    Po tym czasie wyjąć naleśnik i ostudzić.

  2. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Naleśnik posmarować serkiem i wyłożyć owocami – zwinąć w roladę.
  3. Posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

Porady – dodatkowe informacje

Możemy zrobić wytrawną roladę- nie dodajemy cukrów do ciasta naleśnikowego a farsz robimy np. mięsno-warzywny. Polecam 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada orzechowo - kajmakowa
Następny przepis: Rolada pieczona z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode