Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem
Przygotujmy dzisiaj wyjątkową roladę makową ze śmietankowo-wiśniowym kremem. Ta połączenie delikatnego biszkoptu przekładanego słodkim makiem i kremem z wiśniami z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Całość urozmaica finezyjne połączenie smaku smietankowego kremu i kwaskowatej wiśni, co czyni ten deser wyjątkowym. To nie tylko estetyczna gratka dla oka, ale także prawdziwy przysmak dla miłośników słodkości. Przepis na roladę makową ze śmietankowo- wiśniowym kremem to doskonały pomysł na deser na każda okazję, zarówno na codzienny deser, jak i na zdobycie serc gości na specjalnych okazjach.
admin
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki suchego zmielonego maku
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia ( taka niepełna )
- Na krem:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
- pół słoiczka dżemu wiśniowego (użyłam domowej roboty )
- Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia rolady
Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem – jak zrobić?
- Ciasto biszkoptowe na roladę: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i wodę i ponownie ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z makiem dodajemy do ubitych białek, najlepiej dodawać stopniowo i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier i zwijamy roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
- Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, ale dosłownie tak do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, ale płynna dodajemy do śmietanki i chwilkę ubijamy.
- Przekładanie: Krem śmietankowy rozsmarowujemy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Następnie zwijamy w roladę i wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
- Podanie: Po tym czasie oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Porady – dodatkowe informacje
Roladę makową ze śmietankowo-wiśniowym kremem można pokroić na około 12 porcji, jednak liczba ta może się różnić w zależności od grubości krojenia. W przypadku braku śmietanki kremówki możemy zastosować śmietankę typu „Śnieżka” i ubić ją w 125 ml zimnego mleka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada kokosowa bez pieczenia
Następny przepis: Rolada mocno jagodowa