Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem

Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem

Przygotujmy dzisiaj wyjątkową roladę makową ze śmietankowo-wiśniowym kremem. Ta połączenie delikatnego biszkoptu przekładanego słodkim makiem i kremem z wiśniami z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Całość urozmaica finezyjne połączenie smaku smietankowego kremu i kwaskowatej wiśni, co czyni ten deser wyjątkowym. To nie tylko estetyczna gratka dla oka, ale także prawdziwy przysmak dla miłośników słodkości. Przepis na roladę makową ze śmietankowo- wiśniowym kremem to doskonały pomysł na deser na każda okazję, zarówno na codzienny deser, jak i na zdobycie serc gości na specjalnych okazjach.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia ( taka niepełna )
  • Na krem:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
  • pół słoiczka dżemu wiśniowego (użyłam domowej roboty )
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia rolady

Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem – jak zrobić?

  1. Ciasto biszkoptowe na roladę: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i wodę i ponownie ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z makiem dodajemy do ubitych białek, najlepiej dodawać stopniowo i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier i zwijamy roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, ale dosłownie tak do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, ale płynna dodajemy do śmietanki i chwilkę ubijamy.
  3. Przekładanie: Krem śmietankowy rozsmarowujemy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Następnie zwijamy w roladę i wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
  4. Podanie: Po tym czasie oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady – dodatkowe informacje

Roladę makową ze śmietankowo-wiśniowym kremem można pokroić na około 12 porcji, jednak liczba ta może się różnić w zależności od grubości krojenia. W przypadku braku śmietanki kremówki możemy zastosować śmietankę typu „Śnieżka” i ubić ją w 125 ml zimnego mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada kokosowa bez pieczenia
Następny przepis: Rolada mocno jagodowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode